Preskočite na glavni sadržaj

Osječki HNK koncertom gudačkog kvarteta počinje program 'Pozornica u dvorištu'

Premijerni koncert gudačkog kvarteta u dvorištu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta održat će se u petak, 22. svibnja, a njime počinje program toga kazališta "Pozornica u dvorištu" u sklopu premijernog ciklusa "COVID-19".
vrijeme: 22.05.2020.
url: http://www.hnk-osijek.hr/

Intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja rekla je na konferenciji za novinare da će se u petak, 22. svibnja i u subotu 23. svibnja, kao poklon sugrađanima za sve što su zajedno proživjeli protekla dva mjeseca održati besplatni koncerti gudačkog kvarteta čiji su članovi dio opernog orkestra osječkog HNK.

Program "COVID-19" održavat će se na otvorenome do polovice srpnja, a u njemu su još dvije glazbene premijere, jedna baletna premijera koreografskih minijatura, nastup gudačkog orkestra i u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem Gavella premijera drame "Višnjik", dodala je Vrselja.

Ravnatelj Opere osječkog HNK-a Filip Pavišić izrazio je zadovoljstvo što je došlo do popuštanja mjera čime je omogućeno održavanje ovog koncerta koji je, kako je rekao, specijalno pripremljen za ovu prigodu.

"Silom prilika smo primorani praviti koncerte s manjim brojem izvođača i zbog toga smo se odlučili za koncert gudačkog kvarteta članova našeg orkestra. Pripremili su raznovrstan program kojeg naša publika do sada nije imala prilike čuti", istaknuo je Pavišić koji smatra da je gudački kvartet jedna od najtežih formi.

Ovo je njihov prvi takav nastup, ali je Pavišić uvjeren da će publika biti jako zadovoljna onim što su pripremili.

Na koncertu će biti izvedeno 12 skladbi nekoliko skladatelja – Johanna Sebastiana Bacha, Frédérica Chopina, Arama Khachaturiana i drugih.

U gudačkom kvartetu nastupit će Béla Nagy (violina), Vilim Škreblin (violina), Tena Micevski (viola) i Maja Iljovski (violončelo), a u jednom dijelu koncerta kao gost pridružit će im se Trajko Iljovski (harmonika).

Osim ova dva besplatna koncerta, koncerti gudačkog kvarteta održat će se s početkom u 17 sati i u utorak, 26. svibnja, srijedu, 27. svibnja i petak, 29. svibnja, a za njih su ulaznice u prodaji. (Hina)