Preskočite na glavni sadržaj

Eurimages podržao hrvatsku manjinsku koprodukciju 'Ljeto kada sam naučila letjeti'

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 158. sjednici, koja se održala online 29. svibnja, podržao ukupno 19 igranih i dva animirana filma te sedam dokumentarnih projekata. Među igranim filmovima nalazi se hrvatska manjinska koprodukcija 'Ljeto kada sam naučila letjeti' redatelja Radivoja Andrića koja je podržana iznosom od 150 000 eura.
vrijeme: 29.06.2020.
Film redatelja Radivoja Andrića (Tri palme za dve bitange i ribicu, Munje, Kad porastem biću Kengur...), Ljeto kada sam naučila letjeti nastaje u koprodukciji Srbije, Bugarske i Hrvatske. Hrvatske koproducentice su Ankica Jurić Tilić i Ira Cecić iz Kinorame. Scenarij je napisala Ljubica Luković, prema romanu Jasminke Petrović 'Leto kada sam naučila da letim'. Priča je to o dvanaestogodišnjoj Sofiji pred kojom je, naizgled, najdosadnije ljetovanje ikada – ljetovanje sa svojom bakom iz Beograda, i bakinom sestrom s Hvara, koju Sofija nikad nije upoznala. No, ljetovanje s dvije starice na idiličnom jadranskom otoku pretvori se u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo. Više o filmu možete pronaći na službenoj stranici Kinorame, a snimanje je - prema najavama - planirano za kraj ljeta ove godine na lokacijama na Hvaru i u Beogradu.

 

Film je prije Eurimagesa podržan i od strane Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizualnog centra, Bugarskog nacionalnog filmskog centra, Potprograma MEDIA i Filmske mreže Jugoistočne Europe (SEE CN).

 

Eurimages je na svojoj je 158. sjednici, održanoj online 29. svibnja, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 6 138 000 eura.

 

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 158. sjednici 37,5 posto podržanih projekata su djela redateljica.

 

Cijeli popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Izvor: HAVC