Preskočite na glavni sadržaj

HDLU: Poziv zainteresiranima da udome rad iranskog umjetnika o prof. Baltazaru

HDLU pozvao je zainteresirane da do 30. srpnja iskažu interes za udomljavanje rada iranskog umjetnika sa švedskom adresom Behzada Khosravija Noorija koji će svoju umjetničku instalaciju o profesoru Baltazaru donirati po završetku izložbe koja će se u HDLU održati tijekom ljeta.
prijava: 30.07.2020
url: http://www.hdlu.hr/2020/06/profesor-baltazar-trazi-trajni-dom/

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) pozvalo je u ponedjeljak u priopćenju sve zainteresirane da se jave s iskazom interesa za udomljavanje spomenutog rada i najkasnije do 30. srpnja pošalju prijavni obrazac na hdlu@hdlu.hr s naznakom "Profesor Baltazar traži trajni dom".

Instalacija treba biti dostupna djeci

Kako je istaknuto, od odabranoga primatelja donacije očekuje se da organizira prijevoz instalacije iz HDLU u prvome tjednu rujna 2020. te da ju postavi tako da bude dostupna djeci na korištenje bilo interno, npr. za djecu zaposlenika i djecu posjetitelje, ili eksterno, odnosno da bude javno dostupna djeci.

Navedeno je da će Behzad Khosravi Noori, po završetku svoje izložbe u HDLU, darovati umjetničku instalaciju "Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu".

"U Baltazargradu profesor Baltazar s lakoćom stvara prijateljstva i rješava najizazovnije probleme uz pomoć svoje mašte, odlučnosti i nimalo manje važnog: svoga magičnog stroja. U ovoj su crtanoj tv-seriji neobične radnje, ilustriranoj jarkim bojama i naivnim psihodeličnim oblicima uživala djeca iz cijeloga svijeta", podsjeća se.

Kako je istaknuto, Behzad Khosravi Noori uzima ovaj transnacionalni dječji program nastao u studiju Zagreb filma u periodu od 1967.do 1978. kao početnu točku za ružičasto-žutu instalaciju u obliku penjalice načinjene od metalne strukture koja podsjeća na skelu s toboganom i s druge strane ekstenzivno istraživanje o stvaranju animirane serije.

Projekt "Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu" do sada je u obliku samostalne izložbe prikazan u nekoliko švedskih gradova (Stockholm, Malmö i Kalmar) te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru, a završna postaja je samostalna izložba u srpnju i kolovozu 2020. u Domu HDLU.

S obzirom na to da je projekt lokalno specifično vezan za Zagreb, umjetnikova je želja da rad (prostorna instalacija koja funkcionira kao penjalica) tu dugoročno i ostane. Instalacija, visoka pet metara i široka četiri metra, može biti postavljena u unutarnjem ili vanjskom prostoru te bi trebala funkcionirati kao dječje igralište. (Hina)