Preskočite na glavni sadržaj

'Savršeni partner' - nova komedija Mire Gavrana

'Savršeni partner', nova komedija Mire Gavrana, premijerno će se izvesti 9. lipnja u Centru za kulturu Maksimir, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare, na kojoj su glumci izveli i dva ulomka iz predstave.
vrijeme: 09.06.2020.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Maksimir
url: http://www.teatar-gavran.hr/
Kroz priču o mladoj poslovnoj ženi nezadovoljnoj dugogodišnjim partnerom koja se javlja na natječaj znanstvenice koja je konstruirala savršenog muškarca, androida o kakvom sanja svaka žena, predstava, u režiji Slađane Kilibarde, propituje odnos suvremene žene i 'savršenog' muškarca.

 

"U vremenima kada su ljudi bili prinuđeni sa svojim partnerima provesti dva mjeseca zaredom, više nego ikad se pokazalo bitnim tko je naš partner. Ova predstava na izravan način govori o muško-ženskim odnosima, o potrazi za idealnim partnerom, o našim snovima i iluzijama", rekao je Gavran u povodu premijere.

 

"Savršeni partner" svojevrsna je replika na njegovu komediju "Lutka koja je imala u sebi ženskog androida", praizvedenoj 2012. u New Yorku, a koja je imala i svoju 20. premijeru ove godine u Beču.

 

"Želio sam napraviti predstavu u kojoj će se pojaviti muški android te dati glumcima priliku da kreiraju zanimljive karaktere koji moraju odgovoriti na pitanje suvremenih muško-ženskih odnosa. Vjerujem da će moment prepoznavanja biti velik i da će i glumci i publika uživati", objasnio je.

 

Nakon premijere kreće turneja po Hrvatskoj

 

Producentica Maja Šegota izrazila je zadovoljstvo što se nastavlja suradnja s Centrom za kulturu Maksimir, i što će se unatoč epidemiji i potresu napokon moći ostvariti premijeru koja se trebala održati 1. travnja u maloj dvorani Lisinski.

 

"Riječ je o praizvedbi i više sam nego sretna što smo uspjeli okupiti vrhunsku ekipu profesionalaca, te ćemo netom nakon premijere krenuti na turneju diljem Hrvatske, a nadamo se od jeseni ponovno ovu predstavu igrati u maloj dvorani Lisinski koja će bez sumnje do tada biti obnovljena", dodala je.

 

Redateljica Slađana Kilibarda ocijenila je kako su komedije u dramskoj književnosti rijetko dobro napisane, te je zadovoljna što je imala priliku pripremati Gavranov tekst, ali i prvi put surađivati s Teatrom Gavran.


Ravnatelj Centra za kulturu Maksimir Goran Jerković pozdravio je nastavak suradnje s Teatrom Gavran, napomenuvši da je dvorana sigurna za korištenje i sve mjere sigurnosti se poštuju kako je propisano od nadležnih institucija.

 

Između 60-ak glumaca koji su se prijavili na audiciju, za predstavu je odabrano njih troje - Lana Gojak Bajt, Sven Jakir i Kristina Krepela.

 

Dramaturginja je Dina Vukelić, scenografkinja Valentina Crnković, kostimografkinja Hana Letica, scenski pokret potpisuje Tamara Savičević, šminku Ena Čalović, oblikovatelj svjetla je Mario Vnučec, a tona Neven Zebić.

 

Teatar Gavran pokrenuli su u jesen 2002. godine glumica Mladena Gavran i njezin suprug književnik Miro Gavran, s prvom premijernom izvedbom, monokomedijom "Hotel Babilon“ , koju je Mladena odigrala više od dvije stotine puta i  bila ovjenčana i značajnim nagradama.

 

Proteklih mjeseci, kada je pandemija korona virusa zaustavila izvođenje 55 živih Gavranovih djela, dio predstava nastalih po njegovim djelima bila su dostupna na YouTubeu. (Hina)