Preskočite na glavni sadržaj

Projekcija filma 'Priča o plastici' u Bujama

Povodom obilježavanja Dana zaštite okoliša, 5. lipnja, u 19 sati, u sklopu projekta 'Izdvoji sve. Fai la differenza', u Pučkom otvorenom učilištu Buje održat će se projekcija dugoočekivanog dokumentarnog filma 'Priča o plastici'. Ulaz je slobodan!
vrijeme: 05.06.2020. 19 h
mjesto: Buje
Projekcija će biti organizirana u skladu sa svim mjerama zaštite.

 

Ovaj dokumentarac neprofitne organizacije The Story of Stuff Project, koja transformira način na koji stvaramo, koristimo i bacamo proizvode za dobrobit ljudi i planeta, prvi je film pokreta Break Free From Plastic, najvećeg svjetskog pokreta za borbu protiv plastičnog onečišćenja, a ujedno i prvi film koji prikazuje onu stranu priče koju industrija plastike zaista ne želi da vidite.

 

Njihov prvi film „Priča o stvarima“ („TheStory Of Stuff“) iz 2009. godine, pokrenuo je iskreni dijalog o našoj konzumerističkoj kulturi, a organizacija je od tada producirala još desetak dokumentaraca i animiranih kratkih filmova koji određuju naš put do pravednije i održivije budućnosti.

 

Onečišćenje plastikom trenutno je jedan od najočitijih problema našeg sustava vođenog gomilanjem profita. Kako smo kao društvo postali ovisni o jednokratnoj plastici? Tko od toga ima najveću korist? Tko od toga najviše stradava? Koga trebamo smatrati odgovornim? Što možemo učiniti?

 

Dokumentarni film „Priča o plastici“ sniman je na tri kontinenta, uz originalnu animaciju, arhivske snimke iz davnih 1930-ih godina te intervjue s brojnim stručnjacima i stručnjakinjama. „Priča o plastici“ uvodi nas u katastrofalne posljedice onečišćenja, razotkriva prave krivce te otkriva heroje i heroine na čelu globalnog pokreta protiv plastike, koji žestoko i sustavno zagovara drugačiju budućnost za sve nas.

 

Uz projekciju, u prostoru Pučkog otvorenog učilišta bit će postavljen i edukativni štand s korisnim savjetima za smanjenje nastanka otpada i zero waste trikovima za svako kućanstvo. Posjetitelji će dobiti i svoj primjerak brošure Zelene Istre "Kako stvarati manje otpada" iz koje će moći naučiti kako da izbace jednokratnu plastiku iz svakodnevnog života.

 

Ovaj događaj provodi se u sklopu projekta "Izdvoji s(v)e. Fai la differenza - Provedba izobrazno - informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpada na području gradova Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj“ sufinanciran od strane Kohezijskog fonda Europske unije. Nositelj projekta je Grad Novigrad.


Facebook event