Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tee Bičić u Gradskoj galeriji Crikvenica

Izložba Tee Bičić naslova 'Karbon i novi Karbon' održava se u Gradskoj galeriji Crikvenica od 5. do 25. lipnja 2020.
vrijeme: 05.06.2020.
mjesto: Gradska galerija, Crikvenica
url: http://www.kultura-crikvenica.hr/

Branka Arh: Karbon i novi Karbon

Prepoznajemo Teinu slikarsku ruku. Pogotovo kad iz odnosa neboja izvuče doživljajne vrijednosti, toplinu i prisnost, dakle, subjektivne odjeke. Za sada zadržava ovaj smjer: naboj crno-bijelog sučeljavanja, odbacivanje deskriptivnog, izravan govor geste pun napetih silnica. A sve je započelo još 2013. serijom slika Prolazi, nastavilo se u seriji Karbon 2017., ali s dorečenim elementima i pročišćenom porukom.
Vidimo, slijedi svoj put redukcije i sinteze. Ne bavi se detaljima ni opisima. Sigurna u likovne vrijednosti čiste crne i čiste bijele, zaokupljena je ogoljenom zbiljom slike. I uspostavljanjem konkretnih poveznica između grafičkih i slikarskih sredstava, između oštre linearnosti i mekoće zapisa. Odvaja jedno od drugoga, a opet ih na svoj način združuje idejom asketskog, elementarnog i strukturnog viđenja. Takvom simbiozom stvara netradicionalne kompozicije slobodnih kontura koje ne pokazuju određeni oblik (znamo da je Tea odavno napustila formu), ali sugeriraju značenja. A značenja nose unutarnji slojevi, oni koji se protežu iz slike u sliku ostvarujući uvijek novu sliku. No, ne postoji ni prva ni zadnja slika u seriji. (...)

(...) Nazivi slika (Karbon) i morfološke preobrazbe suprotstavljenih crno-bijelih odjeka vode nas do izvora nadahnuća - do aluzija na povijesni kontekst labinske rudarske prošlosti i na autoričinu ukorijenjenost u nasljeđe ugljenokopa. Reći će: Karbon je dio moga crnoga, moje prošlosti, prošlosti moje obitelji, mojih korijena. Koliko god u postupku skrivala svoje unutarnje lice i koliko god nastojala na impersonalnosti slike, težak trag crnog kaligrafizma i umireni tijekovi guste bjeline odaju njezinu osobnost i subjektivnu nazočnost. Ali važno joj je izraziti ideju, zadržati esenciju i nedvosmislena rješenja. I biti uvijek u blizini minimal-arta. Na taj način aktualizirati suvremenost. I potvrđivati svoju autentičnost.