Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena virtualna izložba Jane Žiljak Gršić 'Latinica i glagoljica'

Virtualna izložba Jane Žiljak Gršić "Latinica i glagoljica", koja pisma koristi kao rasternu jedinici čijim je umnožavanjem stvorena grafika portreta, otvorena je u srijedu u Galeriji AZ u Zagrebu.
vrijeme: 03.06.2020.
mjesto: Galerija AZ, Zagreb
url: https://janaziljakgrsic.com/
Na izložbi je postavljeno 13 dvostrukih plakata, portreta, a likovna kritičarka Branka Hlevnjak ističe kako umjetnica koristi latinicu i glagoljicu kao rasternu jedinicu čijim umnožavanjem i međuodnosima stvara grafiku sebi zadanoga motiva. Izložba je, naglašava, dio istraživanja o grafici kao suvremenoj računalnoj tehnici u kojoj slova čine bitan otisak koji je podređen fotoportretima

Slova imaju svoj pismovni rez, tanko i debelo u 32 razine, napominje Hlevnjak i dodaje kako slova prate grafičke elemente prepoznatljivosti portretnoga lica u pogledu iz daljine.
Ističe kako ona u povećanju nose određene riječi, iste riječi ispisane na latinici i glagoljici. "Tako je došla riječ o slici u sliku", naglasila je dodavši kako su slika i riječ ravnopravne jer jedno bez drugoga u ovom slučaju ne bi postojalo.
Ocjenjuje kako je riječ o radu za grafičke forenzičare, koji u mrljama, povećanjem razotkrivaju onaj drugi smisao prikazane grafike. Smatra kako je izložba, između ostaloga, i ponuda  interaktivnoj personaliziranoj igri, pogleda iz daljine i blizine.
Ujedno su, naglašava, riječ i slika usklađeni u ritam fotografije, a završni ishod ove složene i razigrane tehnike je inovativna računalna grafika s brojnim otvorenim mogućnostima njezine kreacije.

Izložba se može razgledati na poveznicama
https://jana.ziljak.hr/slova1.pdf
https://jana.ziljak.hr/slova2.pdf
https://jana.ziljak.hr/slova3.pdf
https://jana.ziljak.hr/slova4.pdf

Jane Žilak Gršić je diplomirala u umjetničkom području, na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studij dizajna doktorirala je u tehničkom području, na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Autorica je brojnih dizajnerskih rješenja u području grafičkog dizajna i dizajna sigurnosne grafike. Dobitnica je državne nagrade za znanost u području tehničkih znanosti za znanstveno otkriće 2010. Realizirani su joj brojni autorski dizajnerski radovi dobiveni na natječajima, među kojima i 1000 marka HP, marke: minerali i stijene, vizualni identitet KBC Zagreb. Profesorica je na TVZ-u i na Sveučilištu Sjever. (Hina)