Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen zbornik radova o akademiku K. Nemecu 'Povijest, tekst, kontekst'

Knjigu 'Povijest, tekst, konteks - Zbornik radova posvećen Krešimiru Nemecu', koju su uredile Maša Kolanović i Lana Molvarec, objavila je Hrvatska sveučilišna naklada iz Zagreba.
vrijeme: 05.06.2020.
mjesto: Zagreb
U zborniku "Povijest, tekst i kontekst" autori promišljaju o radu profesora i akademika Krešimira Nemeca čiji su rad i intelektualno naslijeđe, kako navodi nakladnik, doprinos i poticaj za buduća istraživanja o suvremenoj znanosti u književnosti.

 

Nakladnik ističe kako radovi Krešimira Nemeca, nakon Ive Frangeša, Miroslava Šicela, Stanka Lasića i drugih nedvojbeno zaslužnih za formiranje temelja za proučavanje moderne povijesti hrvatske književnosti, generacijski pripadaju naraštaju koji je intelektualno naslijeđe svojih prethodnika teorijski i konceptualno proširio novim pristupima i fokusiranim problemskim očištima.

 

Potkrijepljena suvremenom teorijskom aparaturom, ocjenjuje kako su Nemecova čitanja hrvatske književnosti 19, 20. i 21. st. nezaobilazna referenca u bilo kakvom govoru o suvremenoj povijesti hrvatske književnosti.

 

Zbornik posvetom i sadržajem, kakvoćom radova i osobnosti koja ih povezuje, predstavlja najvažniji događaj za hrvatsku znanost o književnosti u tekućoj godini, ocijenio je nakladnik.

 

U zborniku se obrađuju relevantne teme hrvatske povijesti književnosti i komparativne povijesti hrvatske književnosti, s naglaskom na naslijeđe i intelektualni poticaj akademika Nemeca u suvremenoj znanosti o književnosti.

 

Zbornik je, tvrdi nakladnik, vrlo važan doprinos hrvatskoj humanistici, pogotovo književnoj povijesti. Profesor Nemec jedan je od središnjih znanstvenika u domaćoj kroatistici i jedan od najutjecajnijih autora hrvatske znanosti o književnosti, napominje nakladnik.

 

Zbornik "Povijest, tekst, kontekst" je podijeljen u dva dijela - Znanstveni tragovi Krešimira Nemeca i Znanstvenim tragovima Krešimira Nemeca.

 

Prvi dio zbornika svjedoči o njegovom doprinosu hrvatskoj humanistici, drugi je pak dokaz koliko su Nemecove ideje poticajne za autore i razne generacije unutar matične kulture, ali i izvan Hrvatske. (Hina)