Preskočite na glavni sadržaj

Čehovljeva 'Prosidba' šesti ovosezonski premijerni naslov dubrovačkog Kazališta

Šesta ovosezonska premijera u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, jednočinka 'Prosidba' A. P. Čehova u režiji Hele Petković, bit će odigrana u petak, 12. lipnja, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare te kazališne kuće.
vrijeme: 12.06.2020.
mjesto: Dubrovnik; Kazalište Marina Držića, Pred Dvorom 3
url: https://kmd.hr/
Redateljica Helena Petković istaknula je kako ta jednočinka donosi malograđanski ritual prosidbe i vjenčanja.

 

"Bili smo kreativni, unatoč pandemiji. Možda je bilo teško vratiti se u formu nakon dvomjesečnog prekida, ali mislim da smo uspjeli. Predstava je duhovita, komična i zabavna. Nadam se da će i publika dijeliti moje mišljenje", rekla je Petković.

 

Glumac Branimir Vidić izjavio je kako prvi put igra Čehova te se iznenadio, budući da je očekivao 'klasičniji' pristup, kojem je inače sklon.

 

"Ovo je izazov u svakom pogledu. Predstava je otišla u sasvim drugom smjeru. U početku nisam bio za to, ali s vremenom, s radom, davanjem sebe, uputama redateljice i njenih suradnica, danas sam zaista zadovoljan", istaknuo je Vidić.

 

Glumica Jasna Jukić rekla je kako Čehova zanimaju vrste ljubavi i udvaranja u normalnim ili nenormalnim uvjetima, u prepiranju i materijalnim odnosima.

 

"U takvim odnosima nema dubine, već se likovi doslovno svađaju oko najobičnijih stvari, a ljubav i s tim postoji. Naravno da to možemo prenijeti i na današnjicu, a to Čehov prikazuje na svoj način", izjavila je Jukić.

 

Glumac Zdeslav Čotić opisao je uzbudljivo iskustvo rada na predstavi u okolnostima pandemije koronavirusa.

 

"Započeli smo pa prestali pa se na koncu vratili. Dali smo se nas troje mladim curama i rekli da s nama rade što hoće. Uživali smo i mislim da smo napravili jednu lijepu predstavu. Veseli me ponovno druženje s dubrovačkom publikom", rekao je Čotić.

 

Glumačku podjelu čine Branimir Vidić, Jasna Jukić i Zdeslav Čotić, a autorski tim predstave Helena Petković (režija), Ivana Vuković (dramaturgija), Irena Kraljić (scenografija), Tea Bašić Erceg (kostimografija), Matea Bilosnić (scenski pokret), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla) i Damir Šimunović (skladatelj).

 

Pretpremijera predstave zakazana je za četvrtak, 11. lipnja, premijera je u petak 12. lipnja, a reprizne izvedbe slijede 13., 25., 26. i 27. lipnja. (Hina)