Preskočite na glavni sadržaj

19. FEKP u četvrtak najavljuje program 'Moj je grad večeras dobio luku'

Festival europske kratke priče (FEKP) zbog pandemije Covida-19 umjesto početkom lipnja održat će se u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, a festivalska događanja najavit će u četvrtak, 25. lipnja, u zagrebačkom Vintage Industrial Baru programom 'Moj je grad večeras dobio luku'.
vrijeme: 25.06.2020.
mjesto: Zagreb; Vintage Industrial Bar, Savska 160
url: https://europeanshortstory.org/
"Ove godine lipanj, koji nam je devetnaest godina bio tako dobar, FEKP je prisiljen zamijeniti listopadom", ističu organizatori. Kao najavu jesenskoga festivalskog izdanja pripremili su u četvrtak u ljetnom vrtu Vintage Industrial bara jednodnevni lipanjski program pod nazivom "Moj je grad večeras dobio luku".

 

Program u 19 sati otvara susret s Đurđicom Čilić, profesoricom polonistike zagrebačkog Filozofskog fakulteta kojoj je nedavno objavljena zbirka crtica i kratkih priča "Fafarikul" (Disput). Razgovor s autoricom vodit će književnik i urednik Andrija Škare.

 

U 20 sati svoje će priče i pjesme čitati Monika Herceg, Senko Karuza, Ivan Jozić, Ivica Prtenjača i Ante Zlatko Stolica. Slijedi, u 21 sat, program posvećen nedavno preminulom književniku Bekimu Sejranoviću.

 

Festival europske kratke priče u svojem će se 19. izdanju održati u Zagrebu i Rijeci od 4. do 9. listopada, a predstavit će domaćoj publici pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima, bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima.

 

"Književnost radničke klase, književnost manjina, tekstovi imigranata i izbjeglica, priče koje izrastaju iz glazbe, filma ili stripa", ističe se u najavi.

 

Niz poznatih autora iz deset zemalja svijeta predvode britanske književne zvijezde Irvine Welsh i Hanif Kureishi, a organizatori najavljuju i Jennifer Clement, Semezdina Mehmedinovića, Eduarda Halfona, Claudiu Durastanti, Petera Murphyja, Michaela Fehra, Mazena Maaroufa, Sulaimana Addonia, te niz istaknutih domaćih pisaca i umjetnika.

 

Ovogodišnji FEKP bit će obilježen međunarodnom suradnjom s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih festivala – Hay Festivalom, u sklopu koje se u Rijeci ostvaruje projekt Europa 28, tijekom kojega će se predstaviti niz europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…) zastupljenih u antologiji "Europa 28 – žene o budućnosti Europe".

 

"Uživo i digitalno, u lipnju i listopadu, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti dobre priče i biti dobra priča domaće kulturne scene", poručuju organizatori. (Hina)