Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje izložbe 'Sve što čujemo postavlja zahtjeve' u Galeriji Nova

U Galeriji Nova u Zagrebu, od 25. lipnja do 18. srpnja, WHW predstavlja projekt pod nazivom 'Sve što čujemo postavlja zahtjeve' / 'Anything heard makes demands'. Sudionici: umjetnici/e Vanja Babić, Jasna Čagalj, Luana Lojić, Maja Rivić i kustosica Martina Kontošić.
vrijeme: 25.06.2020.
mjesto: Vukovar
url: https://vukovart.com/

Sve što čujemo postavlja zahtjeve / Anything heard makes demands

Sudionici: umjetnici/e Vanja Babić, Jasna Čagalj, Luana Lojić, Maja Rivić i kustosica Martina Kontošić
Organizacija i produkcija: WHW

otvorenje izložbe, četvrtak, 25/06/2020 u 19.00 h
izvedbe Maje Rivić bit će održane na otvorenju i svakog utorka tijekom izložbe 30/06; 07/07; 14/07 u 19h

'Pod okriljem ideje supostojanja kao nenametljivog zajedničkog bivanja u prostoru, kroz višemjesečnu komunikaciju i gradnju odnosa, četvero je umjetnika/ca istražilo specifične rukavce značenja i kontekst koji pojam supostojanja obuhvaća. Učinili smo to odabravši zvuk kao asertivni osjetilni podražaj, koji ne čeka svoj red već ustrajava na borbi za dominacijom. Ta karakteristika čini ga prikladnom alegorijom glorifikacije kompetitivnosti. Neprekidno nadmetanje pod svaku cijenu i nauštrb empatije i solidarnosti izuzetno je problematična točka suvremenog društva koja se prelijeva i u prostor kulture, u praksu koja bi ju trebala konfrontirati. Vanja Babić, Jasna Čagalj, Luana Lojić i Maja Rivić u suradnji s kustosicom Martinom Kontošić grade svoj privremeni zajednički prostor primarno zvukom u složenom suodnosu s drugim zvukovima, fizičkim kontaktom i poljem vizualnog i virtualnog, odbijajući pritom izložbu i prostor galerije pretvoriti u još jedno polje rivalstva. U tom zahtjevnom procesu širi društveni fenomeni preslikavaju se u mikrosituaciju galerijskog prostora pretvarajući izložbu u eksperiment te održavajući krhki balans između radova kao ravnopravnih samostalnih entiteta od kojih svaki ima svoj glas, i izložbe kao cjeline koja komunicira zajedničku poruku. 
 
Ovom izložbom u njenom sadržajnom, ali što je i jednako važno – produkcijskom pristupu, nastojali smo izmaknuti se zamki reproduciranja nadmetanja kao obrasca ponašanja kojega potiče aktualni društveno-ekonomski sustav. Štetne učinke politika i metoda kompetitivnosti pokušavamo osvijestiti i minimizirati, makar u vlastitom krugu i vlastitim primjerom, postavljajući izložbu kao višeslojni inkluzivni prostor eksperimenata i suradnji u kojem granice između osobnog i javnog, vanjskog i unutarnjeg  nisu posve jasne.'

https://www.facebook.com/galerijanova/