Preskočite na glavni sadržaj

Započinje 5. izdanje ljetnog kina na Tvrđavi Barone

'Srijedom po svijetu', popularni filmski program Tvrđave kulture ovoga ljeta puni malu obljetnicu i petu godinu održavanja ljetnog kina pod zvijezdama na Tvrđavi Barone. I ove godine program je nastao u suradnji s festivalima koji su u Hrvatskoj među najznačajnijim promotorima nezavisnog i umjetničkog filma, te je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).
vrijeme: 24.06.2020.
mjesto: Šibenik
url: https://www.tvrdjava-kulture.hr/
https://www.tvrdjava-kulture.hr/hr/program/2020/srijedom-po-svijetu/

Selektori Zagreb, Motovun, Subversive, Liburnia i KinoKino Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split te zagrebačkog Dokukina tako će samo za ovu priliku i za šibensku publiku odabrati recentne nezavisne filmske naslove koji su obilježili ili će tek obilježiti aktualne programe kako domaćih, tako i prestižnih stranih filmskih festivala poput onih u Cannesu, Veneciji ili Sundancea. Dio projekcija, koje će se održavati ljetnim srijedama sve do početka rujna, bit će popraćena gostovanjem selektora, redatelja i kritičara koji će kroz razgovor izabrane naslove predstaviti šibenskoj publici.

 

Prva projekcija večeras
 

Filmske večeri na vrhu grada počinju večeras, 24. lipnja projekcijom filma Mamac britanskog redatelja Marka Jenkina, male atrakcije prošlogodišnjeg glavnog programa Subversive Film Festivala (SFF) koji će u Šibeniku u razgovoru s koordinatoricom SPS-a, Jelenom Svirčić, predstaviti njegova selektorica i direktorica filmskog programa SFF-a, Dina Pokrajac.
 

Snimljen u crno-bijeloj tehnici, s 16mm Bolex kamerom i namjerno oštećenom filmskom trakom, Mamac se doima poput pronađenog filma koji je godinama ležao zaboravljen na polici prašnjavog arhiva, a bavi se temom i te kako aktualnom u jadranskoj Hrvatskoj – turističkom gentrifikacijom. Iako je mjesto radnje ribarsko mjestašce u Cornwallu u kojem tradicija ustupa mjesto apartmanizaciji, isto tako bi mogla biti riječ o bilo kojem dalmatinskom otoku, a posebna mu se vrijednost ogleda u duhovitom prikazu kulturnih mikro-ratova bodula i fureštih.

 

Suradnja s hrvatskim filmskim festivalima

 

Program se nastavlja s filmom iz prošlogodišnjeg programa Zagreb Film Festivala (ZFF), novim filmom poznatog islandskog redatelja Grímura Hákonarsona, iskrenoj i humornoj drami Mlijeko o ženi koja će uzdrmati svoju lokalnu zajednicu nakon što se suprotstavi korumpiranom sustavu mliječne industrije.

 

S predstojećeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split (FMFS), koje će biti održano u prvoj polovici srpnja, na Barone će stići dva naslova: neobična i napeta drama o suvremenom iranskom društvu Yalda, noć oprosta redatelja Massouda Bakhshija i vizualno dojmljiv, atmosferičan talijanski film Mračne priče braće D'Innocenzo. Društvene i etičke kompleksnosti nastale na razmeđu duboko patrijarhalne tradicije i suvremenih globalnih fenomena poput showbizz industrije u središtu su filma Yalda, u kojem se na primjeru sudbine jedne mlade Teheranke reflektiraju moralne i društvene dubioze današnjeg Irana. Za svoj drugi cjelovečernji igrani film dokumentarist Massoud Bakshi osvojio je nagradu žirija na Sundanceu.
 

Redateljski duo, zaslužan i za scenarij jednog od lanjskih naslova iz programa Srijedom po svijetu – Dogman Mattea Garronea – u svom novom filmu, ovjenčanom Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na ovogodišnjem Berlinaleu, donosi mračnu bajku o životnim dosadama i bizarnostima triju obitelji iz rimskog predgrađa. Jedan od filmova iz programa FMFS-a predstavit će njegov direktor, Alen Munitić.

 

Na samom kraju srpnja slijedi projekcija još jednog filma iz programa ZFF-a, Ema, novog filma čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína. U središtu ovog izrazito dinamičnog i strastvenog filma, neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema (Mariana Di Girolamo) čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada nakon što odluče vratiti svog posvojenog sina. Film će na Baroneu predstaviti koordinatorica programa ZFF-a, Selma Mehadžić.

 

Filmski kritičar i selektor Motovun Film Festivala, Jurica Pavičić, i ove će godine za šibensku publiku odabrati neke od najzanimljivijih ostvarenja friško prikazanih na popularnom „brdu filmova“, a najmlađe generacije na samo kraju ljeta i prije nove školske godine moći će uživati u odabranom filmskom naslovu iz programa Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino.

 

Posebne selekcije...

 

Ove godine na vrhu grada očekuju nas i posebna selekcija dokumentarnih filmova, iz programa zagrebačkog Dokukina KIC i opatijskog festivala dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala. Najplodniji domaći dokumentarist, Goran Dević, u filmu Na vodi, kao i u nekolicini svojih prijašnjih filmova, bavi se seciranjem društveno-političke i ekonomske situacije u svom rodnom gradu – Sisku. No ovaj put provodni motiv mu je voda, tj. rijeke Kupa, Sava i Odra te ljudi koji se na njima druže, dokoličare ili rade. U susretu s njima na površinu isplivaju društveni sukobi tranzicije, a rijeka otkriva ostatke prošlosti čiji su tragovi ostali u vodi. Film iz ovogodišnje selekcije LFF-a na samom kraju kolovoza predstavit će njegova direktorica, Jelena Androić.

 

... i posebne mjere

 

Ulaz je slobodan članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone. Zbog trenutne epidemiološke situacije, kapacitet ljetnog kina na tvrđavi Barone je ograničen.

 

Posjetitelji na projekcije mogu ući od 20:30 - 21:15 sati, ili do popunjenosti kapaciteta gledališta, a početak programa zakazan je za 21:30 sati.