Preskočite na glavni sadržaj

Festival 'Miroslav Krleža' vraća se književnikovu rodnom gradu

Festival 'Miroslav Krleža' vraća se njegovu rodnom gradu koji će biti i u fokusu programa, a deveto festivalsko izdanje održat će se u Zagrebu od 2. do 7. srpnja u atriju Leksikografskoga zavoda koji nosi Krležino ime, jer je u potresu u ožujku oštećen ambijentalni teatar na Krležinu Gvozdu.
vrijeme: 02.07.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/teatarpoezije/
U fokusu programa je Krležin Zagreb, stvarni i imaginarni, jer izmjestiti Krležu iz Zagreba nemoguće je kao što je nemoguće Pirandellu oduzeti Siciliju, Kafki Prag, Babelju Odessu, a Dostojevskom Petrograd, izvijestio je u srijedu festivalski PR.

 

Ranjeni Zagreb u središtu, program otvara Rade Šerbedžija

 

Iako se, kako je istaknuto, "ukusi mijenjaju, idoli stare, a mode su sve hirovitije, ipak svi mi imamo svoju prijestolnicu bola, a naša je ranjeni Zagreb".

 

Ovogodišnji partner Festivala je Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada također stradala u nedavnom potresu, a njegovi umjetnici sudjelovat će u mnogim naslovima ovogodišnjega festivala.

 

Deveto festivalsko izdanje otvorit će Rade Šerbedžija, koji sudjeluje u programu "Sjećanja Krležinih suvremenika" svojim autorskim projektom "Moj obračun s njima".

 

Na festivalskom programu su i monološka freska "Na rubu pameti" u interpretaciji Dragana Despota, monodrama "Bobočka "u izvedbi Ecije Ojdanić. HNK Varaždin sudjelovat će pak s dramom "Maskerata" u režiji Ivana Planinića, mostarski HNK s predstavom "Kraljevo" usvom gradu i u režiji Ivana Lea Leme a time, istaknuto je, počinje širenje festivalskoga prostora koje bi oganizatori željeli i nastaviti.

 

U završnom događanju pred publikom će biti izvedba "Djetinjstva u Agramu" prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić, koja će biti ostvarena u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella.

 

Bogat i zanimljiv popratni program

 

U popratnom festivalskom programu također je niz zanimljivih događaja. Tako će biti predstavljen reprint Krležine knjige "Tri kavalira gospodjice Melanije: Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna" iz 1920. (ustvari objavljene 1922.), održan performans "Zagreb Kamila Emeričkog" autorice Snješke Knežević, a Boris Svrtan će, uz podršku glumaca Gavelle, prema vlastitom izboru čitati fragmente iz Krležinih "Zastava".

 

Također, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će održana izložba Krležinih rukopisa "Dijalozi - Josip Vaništa/Miroslav Krleža" ostvarena u suradnji s Modernom galerijom, susret "Krleža na talijanskom", uz sudjelovanje Silvija Ferrarija i Silvija Ziliotta, a u programu "Sjećanja Krležinih suvremenika" nastupit će Zlatko Vitez.

 

Festival će završiti tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom "Doručak kod Krleže" u Kavani "Kavkaz" s počekom točno u sedam sati 7. srpnja što je i vrijeme Krležina rođenja.

 

"Iznimno je važno još jednom ponoviti koliko je Miroslav Krleža bitan kao kroničar korektivne historiografije dvokatnoga Zagreba, Hrvatske i Europe", istaknuto je u priopćenju.

 

Organizatori festivala sigurni su da su njihovi dosadašnji programi potvrdili da je riječ o živom autoru koji postavlja ogledalo drami ljudske gluposti suvremenoga svijeta (s podjelama na dihotomije svih vrsta).

 

Zato, i dalje očekuju daleko odlučniju podršku jer, kako je navedeno, "gotovo gerilski već devetu godinu zaredom gradimo Krležin živi ambijentalni teatar".

 

Osnivač, autor i ravnatelj Festivala Miroslava Krleže je dramski umjetnik Goran Matović, a ovogodišnje festivalsko izdanje održat će se pod geslom "Ništa nas ne smije iznenaditi". (Hina)


Facebook event