Preskočite na glavni sadržaj

Koncert posvećen Ivanu Matetiću Ronjgovu

Riječko Kazalište, u suradnji s Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov, posvećuje veliki zborski koncert jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća – Ivanu Matetiću Ronjgovemu – u prigodi njegove ovogodišnje dvostruke obljetnice, 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti. Koncert pod naslovom „Bilo vavek veselo“ bit će izveden dva dana za redom, u petak i subotu, 26. i 27. lipnja 2020. na Trgu Riječke rezolucije, s početkom u 21 sat.
vrijeme: 26.06.2020.
mjesto: Trg Riječke rezolucije
url: https://hnk-zajc.hr/

Ronjgov je najznačajniji po definiranju istarske ljestvice, ali i njezinoj praktičnoj primjeni. Zahvaljujući upravo njegovom otkriću, fiksaciji šestotonskog sustava, bilo mu je moguće zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnogobrojna narodna pjevanja sjevernojadranskih krajeva (Istra, Hrvatsko primorje, sjevernojadranski otoci), a potom i skladati u tom duhu. Na taj način su iz pera Ivana Matetića Ronjgova nastale skladbe koje se smatraju najznačajnijim djelima ne samo hrvatske, nego i svjetske zborske a cappella literature. Matetićev skladateljski opus svijetli je primjer i smjerokaz za umjetničko stvaralaštvo temeljeno na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Dirigent: Igor Vlajnić / Saša Matovina / Doris Kovačić
Sudjeluju: Riječki operni zbor / Riječki komorni zbor “Val” / Pjevački zbor mladih Josip Kaplan / Mješoviti vokalni ansambl "Kanat" / Ženski zbor KUD-a "Učka"
Sopci: Branko Brnić / Klaudije Dunato

Program koncerta:
https://hnk-zajc.hr/predstava/ivanu-mateticu-ronjgovu/

- epidemiološke mjere