Preskočite na glavni sadržaj

Glazbeno-scensko djelo za djecu 'Zlatno libro' premijerno na Igrama

Dubrovačke ljetne igre najavljuju premijernu izvedbu glazbeno-scenskog djela za djecu i mlade „Zlatno libro – bajke iz dubrovačkog kraja“ u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića, koja će se održati u subotu, 1. kolovoza, u 21 sat, na igralištu Collegiuma Ragusinum.
vrijeme: 01.08.2020.
mjesto: Dubrovnik, igralište Collegiuma Ragusinum
url: https://www.dubrovnik-festival.hr/
Reprizne izvedbe slijede u nedjelju i ponedjeljak, 2. i 3. kolovoza.

Glazbeno-scensko djelo „Zlatno libro” nastalo je u režiji Helene Petković prema odabranim bajkama iz dubrovačkog kraja koje su Aleksandra Piteša i Ivica Kipre sakupili i adaptirali, a Dubrovački muzeji objavili u istoimenoj knjizi. Radi se o bajkama koje pripadaju klasičnim primjerima narodnog usmenog stvaralaštva te su bogate mističnim likovima, napetim „dramskim” situacijama u kojima se na različite načine iskušavaju i nagrađuju kvalitete protagonista, a prepune su arhetipskih elemenata koji otvaraju prostor za duhovitu i zanimljivu teatralizaciju, za što su se pobrinuli dramaturzi Marin Lisjak i Filip Jurjević. U dramatizaciji se tako isprepliću fabule, motivi i likovi iz različitih priča („Djevojčica iz ružmarina“, „Tri brata i zlatna jabuka“ te „Vilenik“) kako bi se na sceni stvorio originalan svijet, zanimljiv i privlačan najmlađoj publici.

Također, priče obiluju zanimljivim akustičnim slikama i elementima, što je inspiriralo skladatelja Ivana Končića za nastanak originalne glazbe, koju će pod ravnanjem Franka Klisovića izvoditi komorni orkestar kojeg čine violinistica Đana Kahriman, violist Šimun Končić, čelistica Vanda Đanić, kontrabasis Denis Ajduković, flautistica Đive Kušelj, klarinetist Stijepo Medo, pijanistica Stefani Grbić i udaraljkašica Karmen Pervitić. Sudjelovanje orkestra važan je pokretač radnje upravo zbog korištenja raznih instrumenata koji dočaravaju fabulu, i na neki način postaju jedan od protagonista.

Čaroban svijet bajki dubrovačkog kraja na sceni utjelovljuju Mirej Stanić, Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Bojan Beribaka, Dario Gverović i Dan Vukelić, a ostatak autorskog tima čine scenografkinja i kostimografkinja Irena Kraljić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, suradnik scenografkinje Denis Rubinić te oblikovateljica oglavlja i dekoracija Ana Mikulić.

Predstava je nastala uz potporu zaklade Caboga Stiftung.

Opširnije:
https://www.dubrovnik-festival.hr/