Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen novi roman Jasminke Tihi-Stepanić - "Gdje je Beata?"

Naklada Ljevak objavila je novi roman nagrađivane književnice za djecu i mlade Jasminke Tihi-Stepanić "Gdje je Beata?", najavljen kao kriminalistički roman u kojemu autorica raspreda kompleksnu socijalnu i psihološku dramu koja prelazi žanrovske odrednice.
vrijeme: 31.07.2020.
url: https://www.ljevak.hr/djeca-i-mladi/25008-gdje-je-beata.html

Knjiga "Gdje je Beata?" šesti po redu roman Jasminke Tihi-Stepanić, temelji se na napetoj i višeslojnoj kriminalističkoj fabuli koja zapravo nadrasta karakteristike jednoga žanra.
"Može se istodobno nazvati psihološkim i socijalnim romanom, a također i ljubavnim. Ova osobitost jedna je od najvažnijih u autoričinu stilu jer takvu strukturu nije jednostavno izvesti, a da bude posve uvjerljiva, logična i zaokružena na svim razinama. Upravo je to uspjela Jasminka Tihi-Stepanić", stoji u najavi.
Kriminalistička fabula podrazumijeva nestanak šesnaestogodišnje Beate, potragu za njom i konačan sretan ishod do kojega dolazi nakon opsežne i neizvjesne potrage koju vodi iskusni inspektor za maloljetnike Predrag Mravak. Kriminalistička potka romana pruža priliku spisateljici da naporima inspektora, vođenoga najprije Beatinim dnevnikom, počne razotkrivati svijet mlade djevojke, talentirane baletne plesačice.

Stiješnjena u obitelji u kojoj nema prava odlučivanja ni o jednome svome pokretu, u kojoj se ne uvažavaju njezine želje ni osobnost, a majka joj režira svaku životnu situaciju, inteligentna Beata odupire se tako što vodi život satkan od laži, manipuliranja i prešućivanja.

Jasminka Tihi-Stepanić (1958.) piše za djecu i mlade. Književnica koja se u relativno kratkome vremenu vinula među vrhove hrvatske proze za djecu i mlade te kandidatkinje za Časnu listu IBBY-ja za 2020. godinu u svojim se romanima i pričama bavi problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. Priče objavljuje u časopisima Modra Lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju u emisiji Priča za velike i male te u TV seriji HRT-a Psst... Priča!
Za prvi roman "Imaš Fejs?" dobila je Nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mlade 2011., a za istoimenu radioigru posebnu nagradu na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY. Objavila je još romane "Bacit ću ti kompjutor kroz prozor" (2013.), "Moja neprijateljica Ana" za koji je 2016. dobila Nagradu Anto Gardaš, "Dom iza žice" (2017.), te "Ljeto na jezeru Čiču" (2018.), kao i zbirke priča "Baš kao Harry Potter" (2014.) i "Priče s morskoga dna" (2019.), te slikovnice "Priča o ribaru i zlatnoj ribici", "Kako su nastali morski oblutci" i "Šišmiš i mala balerina". Profesorica je hrvatskog jezika u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. (Hina)