Preskočite na glavni sadržaj

'Moja prva izložba' ​u splitskoj Galeriji umjetnina

Izložba likovnih radova učenica i učenika splitskih osnovnih škola Manuš, Skalice, Spinut i Trstenik pod nazivom 'Moja prva izložba' ​otvara se u subotu 4. svibnja u 12 sati u Galeriji umjetnina.
vrijeme: 04.05.2024. -
mjesto: Split

Moja prva izložba suradnički je projekt Galerije umjetnina i splitskih osnovnih škola.

Osmišljen je i pokrenut prošle godine s namjerom da se učenicama i učenicima ponudi zanimljiv sadržaj koji bi bio dodatni poticaj za njihovu već iskazanu sklonost ka likovnom izražavanju. Program rada uključuje posjet i po potrebi rad u muzeju, dok se većina aktivnosti iz praktičnih razloga odvija u školi. Početkom svibnja, u vrijeme proslave Dana grada Splita, učenici/e svoje radove predstavljaju na izložbi u Galeriji umjetnina. Kako bi se upoznali s cjelokupnim procesom, od nastanka rada do njegovog izlaganja i prezentacije, učenici/e sudjeluju u postavljanju izložbe i pripremi popratnog kataloga.
Iako je program prvenstveno usmjeren na više razrede osnovne škole i djecu, koja su kroz vannastavne aktivnosti u likovnim grupama i školskim zadrugama pokazala interes za likovnu umjetnost, ove godine su nam se pridružili i mlađi kreativci. Ako znamo da je likovni odgoj sveden na jedan školski sat tjedno, svaki dodatni kontakt djece s umjetničkim stvaralaštvom izuzetno je važan. S druge strane, poticanje i stvaranje navike dolaska u muzeje od najranije dobi, trebao bi biti jedan od prioriteta ne samo muzeja nego i svih sudionika koji utječu na odgoj.

U drugom izdanju projekta Moja prva izložba sudjelovali su učenice i učenici osnovnih škola Manuš, Skalice, Spinut i Trstenik, pod mentorstvom svojih nastavnica Ane Pletikosić, Mirjane Pribudić, Ane Kaštelan, Anice Bašić i Dee Cerić. Izložba obuhvaća preko pedeset radova u različitim tehnikama. Djeca su sama birala motiv, a mnoga su i ovaj put poticaj našla u umjetničkim radovima koje su vidjeli u Galeriji umjetnina. Izložba u cjelini pokazuje ne samo talent učenika već i vrijedan rad njihovih nastavnica koje ulažu pozamašnu količinu kreativnosti kako bi se ta nadarenost prepoznala i razvijala.
 
Autor koncepta i voditelj projekta: Božo Majstorović. Koordinatorice projekta: Anica Bašić (OŠ Spinut), Dea Cerić (OŠ Trstenik), Ana Kaštelan (OŠ Skalice) i Ana Pletikosić (OŠ Manuš).
 
Ema Gojsalić, 8. r. OŠ Trstenik
Rad kao poticaj: Ljubo Babić, Utakmica (Građanski - Hajduk na Concordijinom igralištu), 1924.
 
Roko Košćina, 6. r. OŠ Manuš-Split
Rad kao poticaj: karikature iz stalnog postava Galerije umjetnina
 
Ivana Kelava, 6. r. OŠ Skalice
Rad kao poticaj: Zlatko Prica, Bijela žena, 1960.
 
Petar Jakelić, 6. r. OŠ Spinut
Morsko dno
Rad kao poticaj: Mato Celestin Medović, Rak i oštrige, 1901.
 
Vanja Filipi, 5. r. OŠ Spinut,
Garfild dolazi, alanfordov­ci bježite!
Rad kao poticaj: Vinko Barić, Bijela kuća (Born in the USA), 2004.