izložba

Upute za uporabu / Prostori nezavisnih


vrijeme: 14.10.2017. - 30.10.2017.
mjesto: Pula, MMC Luka, Istarska 30

Izložba grupe autora pod nazivom Upute za uporabu / Prostori nezavisnih (o nezavisnim prostorima za suvremenu umjetnost u Istri) otvara se u subotu, 14. listopada 2017. u 20 sati, u MMC LUKA u Puli, a moći će se razgledati do 30. studenoga.

Na izložbi sudjeluju:

Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Tina Gverović & Siniša Ilić, Vlado Martek, Bojan Mrđenović, Adrian Paci, Rajko Radovanović, Nebojša Šerić Shoba, Marko Tadić, Lara Ušić, Driant Zeneli
Kustosica: Branka Benčić

   Posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući lokalnim politikama gradova o dodjeljivanju prostora za nezavisnu kulturu te osobnim naporima i inicijativama pojedinaca, u Istri je niknuo velik broj nezavisnih inicijativa. Nekima je žarište djelovanja usmjereno na suvremene umjetničke prakse – kustoske, izlagačke, galerijske – a pokrenuli su ih lokalni kulturni djelatnici, umjetnici i kustosi. Kontinuitetom i kvalitetom svojeg javnog programskog djelovanja manifestiraju se kao korektiv postojeće scene i uspostavljaju se kao novi subjekti kulturnih politika. U težnji za postizanjem vidljivosti i zagovaranjem boljih uvjeta djelovanja, sa ciljem poboljšanja razumijevanja, kontekstualizacije i podrške za suvremene umjetničke prakse, nekoliko se lokalnih inicijativa udružilo u forum “Prostori nezavisnih”, neformalnu platformu u realizaciji skupne izložbe UPUTE ZA UPORABU, kako bi potaknuli razgovore, predstavili svoj rad, programske koncepcije, umjetnike, pokrenuli dijalog, uspostavili platformu za diskusiju i upoznali širu javnost sa situacijom na suvremenoj umjetničkoj sceni.

   Cilj projekta je osnažiti djelovanje artikuliranjem pozicija, postizanjem vidljivosti, razmjenom znanja i iskustva, s fokusom na razvoj suvremene umjetnosti i širenje kruga njezine publike.

   Formiranje zajedničkog javnog nastupa u MMC LUKA ne donosi samo pitanje prezentacije izložbenog programa, već i uloge organizacija: definira njihov utjecaj i pozicioniranje u odnosu na postojeće institucionalno i kulturno polje, ukazuje na mogući utjecaj i potencijal transformacije. Projekt okuplja neke postojeće raspršene subjekte, projekte i programe dajući im nove mogućnosti pozicioniranja, razvoja, rasta i vidljivosti. Želi potaknuti diskusiju o ulozi suvremene umjetnosti i nezavisnih prostora suvremene umjetnost i njihovom kontekstu, te ponuditi moguće scenarije budućnosti, razvoja galerijsko-izlagačkog područja, te upravljanja prostorom i resursima.

   Radovi pozvanih umjetnika referiraju se na društveni i kulturni kontekst kao oblikovanje sfere (zajedničkog) iskustva, institucionalno polje, sustav umjetnosti, bave se institucionalnom i širom društvenom kritikom, predstavljaju umjetničke pozicije i prakse prisutne u izlagačkim programima i programskim koncepcijama navedenih galerija. Izložba radovima umjetnika na različite načine i iz različitih pozicija predstavlja metanarativ koji progovara upravo o društvenim i kulturnim institucijama, kontekstima i odnosima koje uspostavljaju. Predstavljajući društveni prostor u kojem se aktivno djeluje na značenjima, pričama, povijesti i funkcijama kulturnoga materijala, program će sagledati načine na koje institucije mogu osmisliti društvene odnose i institucionalne politike.

   Proteklih nekoliko godina u navedenim prostorima izlagali su istaknuti umjetnici: Nemanja Cvijanović, Slaven Tolj, Nebojša Šerić Šoba, Lovro Artuković, Rajko Radovanović, u Pooli, Igor Eškinja, Tina Gverović& Siniša Ilić, Vlatka Horvat, Damir Očko, Jasmina Cibic, Ibro Hasanović, Marko Tadić u Apoteci, Luiza Margan, Goran Škofić, Aleksandar Garbin, Vedran Perkov, Mladen Stilinović, Fokus Grupa, Miljana Babić, Silvo Šarić, Zlatko Kopljar, Martinis, Petercol, Irwin, Grubić, Floričić, Martek… u Studiju Golo Brdo; Lara Ušić, Siniša Vlajković, Studiobackstage, Igor Zirojević, Dušan Đorđević… u Makini; od kojih su neki upravo radom navedenih galerija prvi put prezentirani pulskoj i istarskoj publici. Izložba UPUTE ZA UPORABU ponovno predstavlja radove nekoliko njih. / Branka Benčić, iz predgovora

Projekt organiziraju: Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost (Vodnjan), Galerija Poola (Pula), Galerija Makina (Pula), Studio Golo Brdo (Rovinjsko selo)

Više na:
http://www.apotekapsu.hr/hr/upute-za-uporabu/