smotra, revija, djeca, mladi

58. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece


vrijeme: 01.10.2020. - 04.10.2020.

58. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece održat će se online i u Malom Lošinju od 1. do 4. listopada, a prikazat će se 86 radova osnovnoškolskih autora u 6 kategorija.

Revija filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a zajednički je organiziraju Hrvatski filmski savez, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj. Dio projekcija i radionice održat će se u Malom Lošinju, dok će ostatak projekcija biti online. Online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/ dok je programski raspored dostupan na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/.
 
Mali filmaši OŠ Maria Martinolića sudjelovat će na radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković, dok će ih Marinko Marinkić učiti kako snimati dokumentarni film.
 
U sklopu popratnog programa organiziramo dvije projekcije dugometražnih filmova u kinu Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj. U srijedu, 30. rujna, u 20 sati, možete pogledati film Rocca mijenja svijet, koji je na  ovogodišnjem programu za  djecu i mlade Buzz@teen Motovun film festivala proglašen najboljim filmom.
 
Dok nakon svečanog otvorenja 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, u četvrtak 1. listopada 2020., u 20 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Mali Lošinj, prikazujemo film Moj brat lovi dinosaure redatelja Stefana Cipanija, dobitnika Nagrade mlade publike Europske filmske akademije.
 
U stručnom ocjenjivačkom sudu su redateljica Čejen Černić Čanak, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz Malog Lošinja.
 
Za program 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je čak 245 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 86 radova u 6 kategorija od kojih je 22 animiranih, 11 dokumentarnih i 19 igranih filmova. Ostale kategorije broje 13 radioničkih i 12 filmova u slobodnom stilu te 9 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Škola animiranog filma Čakovec i Narodno sveučilište Dubrava.
 
Filmove su birale montažerka i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. Odabrani filmovi mogu se vidjeti na poveznici: https://revijadjece.hfs.hr/natjecateljski-program/.
 
Revija se održava uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

(R.P.B., 29.09.2020)