predstava

ZKM gostuje na 65. Sterijinom pozorju u Novom Sadu


vrijeme: 01.10.2020.
mjesto: Srbija; Novi Sad

Zagrebačko kazalište mladih gostuje 1. listopada na 65. Sterijinom pozorju u Novom Sadu s predstavom 'Eichmann u Jeruzalemu'.

Ujedno je ovo i prvo ZKM-ovo gostovanje u godini pandemije, u kojoj su se posvuda zatvarale međunarodne granice i privremeno zaustavljao rad kazališta, pa je večerašnja izvedba hvaljene i značajne predstave Eichmann u Jeruzalemu, u režiji Jerneja Lorencija, na 65.Sterijinom pozorju veliko zadovoljstvo za ZKM i organizatora.

Više o predstavi:

Predstava je premijerno izvedena 22.ožujka 2019. i mnogi su je kazališni kritičari proglasili i najvažnijim kulturnim događajem 2019. Eichmann u Jeruzalemu emotivno je snažna dokumentarističko-izvedbena predstava koja je premijerno izvedena u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi, nego i istovremenog revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Kroz vrstu dokumentarističkog teatra bavi se najvećim zlom 20. stoljeća nacizmom i holokaustom. Inspirirana je filozofskim tekstom Hannah Arendt  „Eichmann u Jeruzalemu“, dokumentarnim filmom Claude Lanzmanna „Shoah“, knjigom Curzia Malapartea „Koža“. I glumci ZKM-a u radu na ovoj predstavi proučavali su obilan dokumentaristički materijal sa suđenja Eichmannu, Artukoviću, istraživali dio arhiva u Jasenovcu te otkrivali i osobne priče o svojim obiteljima kroz proces rada.

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher.

Predstava je u međuvremenu dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su ju prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Iduće izvedbe predstave Eichmann u Jeruzalemu možete pogledati u ZKM-u 17. i 18. listopada u 19 sati.

(R.P.B., 01.10.2020)

Tagovi: gostovanje, zkm