predstava

'Medo Đuro u vrtiću' premijerno u ZKL-u


vrijeme: 02.10.2020.
mjesto: Zagreb

Nova premijera Zagrebačkog kazališta lutaka bit će u petak, 2. listopada, predstava 'Medo Đuro u vrtiću' po tekstu Ane Tonković Dolenčić i u režiji Petre Mrduljaš.

Kako se ističe u najavi, predstava "Medo Đuro u vrtiću" nova je pustolovina Mede Đure, malenog medvjedića kojega su već zavoljele stotine djece koje su ga vidjele u predstavi "Medo Đuro kod zubara".
 
U prvoj pustolovini Đuro je naučio da se zubara ne treba bojati, a sada ga susrećemo jednoga jutra u njegovom Zelenom vrtiću gdje se Đuro najradije igra svojom omiljenom igračkom, robotom Robijem. Đurina najdraža teta tada najavi dolazak novog medvjedića u vrtić. To je panda po imenu Pong. On izgleda malo drukčije, malen je, ne snalazi se najbolje i treba mu prijatelj. Ali Đuro se ne želi igrati s Pongom niti mu posuditi Robija. Kao i svako dijete, Đuro nije zločest, nego samo treba naučiti dijeliti i prihvaćati različite od sebe.
 
"Vjerujem da nema djeteta koje makar jednom nije odbilo posuditi svoju igračku i ponašalo se kao škrtica. U najranijoj dobi nije neobična posesivnost ili mala ljubomora. Takve situacije svakodnevica su svakog vrtića ili igrališta, a rješavaju se uz malo strpljenja i dobre volje", rekla je autorica teksta Ana Tonković Dolenčić.
 
"Razdragala nas je reakcija djece na prvu predstavu o Medi Đuri pa smo se s veseljem odlučili smisliti nastavak njegovih pustolovina. Djeca su se očito lako poistovjetila s medvjedićem koji mora svladati iste zapreke kao oni. Strah od zubara, nespremnost na dijeljenje… sve su to velike teme za male gledatelje, a mi im nastojimo pokazati kako će iz takvih mini-kriza izaći kao pobjednici, odnosno kao zrelija i sretnija djeca", kaže redateljica Petra Mrduljaš.
 
Predstava je namijenjena najmlađoj publici, a gledatelji će uz kupljenu ulaznicu na dar dobiti i slikovnicu "Medo Đuro u vrtiću" Ane Tonković Dolenčić s ilustracijama Nede Vuković.
 
Medu Đuru oživljava Marta Bolfan Ugljen, tetu Renatu glumi Matilda Sorić, a Adam Skendžić Krticu, šumsku škrticu i pandu Ponga. Kreatorica lutaka i kostima je Neda Vuković, a scenografkinja Ana Sekulić. Skladatelj je Nenad Brkić, koreografkinja Ilona Cvitić Kanceljak, a kreator rasvjete je Vilim Sever.
 
Predstava se odvija uz strogo poštivanje epidemioloških uvjeta prema preporukama HZJZ-a. (Hina)

(R.P.B., 02.10.2020)