djeca, mladi

Dječji tjedan u znaku 70. rođendana Saveza društava 'Naša djeca“ Hrvatske


vrijeme: 05.10.2020.
mjesto: Zagreb

U ponedjeljak je, u Strojarskoj ulici kod broja 13 u Zagrebu, predstavljen mural napravljen povodom 70. rođendana najstarije i najveće organizacije za djecu, Saveza društava 'Naša djeca“ Hrvatske. Mural je napravio ulični umjetnik Tihomir Krklec – Afrika u suradnji s djecom Osnovne škole 'Ivana Gundulića' u Zagrebu.

Predstavljanje rođendanskog murala označava i početak Javnog natjecanja u stvaralaštvu za sve generacije koje će biti otvoreno od 5. listopada do 30. studenoga ove godine.
 
Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske poziva djecu i odrasle da se uključe u natjecanje koje su podržali i brojni domaći književnici, glazbenici, glumci te drugi umjetnici. Najuspješnije natjecatelje očekuju personalizirane nagrade koje su osigurali: Mia Dimšić, Zoran Ferić, Damir Hoyka, Tonči i Vjekoslava Huljić, Željka Klemenčić, Ivanka Mazurijević, Ida Prester, Mario Kovač, Kristian Novak, Roman Simić, Sanja Pilić, Silvija Šesto, Zsa Zsa, Zijah Sokolović, Božidar Prosenjak i Radojka Šverko.
 
Prijavnica i sve informacije o javnom natjecanju u stvaralaštvu dostupni su na internetskim stranicama savez-dnd.hr, a dodatne informacije možete zatražiti i putem e-maila na 70@savez-dnd.hr.
 
Za sudjelovanje u javnom natjecanju u stvaralaštvu potrebno je ispuniti jedan uvjet, a to je da kreativni rad sadrži broj 70, riječju ili brojkom. Područja izražavanja su gotovo neograničena – od likovnosti, književnosti i primijenjene umjetnosti do kulinarstva, slastičarstva i vrtlarstva.
 
Natjecatelji se mogu prijaviti u jednoj od šest dobnih kategorija: predškolska dob, osnovnoškolska dob, srednjoškolska dob, mladi, roditelji, tete i tetci, ujaci i ujne, stričevi i strine, bake i djedovi.
 
Nakon 30. studenoga, otvorit će se osmodnevno glasanje za najbolje radove u svih 6 kategorija na Facebook stranici Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske.
 
Stoga, organizatori pozivaju: „Mašti na volju i neka stvaranje počne!“
 
Mural je napravljen u suradnji s tvrtkom HŽ Infrastruktura. Obilježavanje 70 godina djelovanja Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, a provedbu aktivnosti u sklopu te obljetnice su podržali Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Jadran-galenski laboratorij, Tekstilpromet, Ipsos, Presscut te Outdoor Akzent.
 
Društvo „Naša djeca“ osnovano je 12. prosinca 1950. godine u Zagrebu s ciljem jačanja brige o djeci predškolske i školske dobi. Od pomoći djeci nakon Drugog svjetskog rata, vizionarskih i inovativnih programa u području izvanškolskih odgojno-obrazovnih aktivnosti do sudjelovanja u izradi i zagovaranju Konvencije o pravima djeteta i humanitarnog djelovanja u kriznim situacijama, Društvo „Naša djeca“ utjecalo je na poboljšanje života brojnih generacija djece u Hrvatskoj. Na području naše zemlje, pod okriljem krovne organizacije, djeluje 100 aktivnih Društava „Naša djeca“ u kojima radi 4 000 volontera za djecu i s djecom, a u čijim programima godišnje sudjeluje oko 10 000 djece.


(R.P.B., 05.10.2020)