festival

18. Zagreb Film Festival


vrijeme: 08.11.2020. - 15.11.2020.
mjesto: Zagreb

Zagreb Film Festival (ZFF), koji ove godine ulazi u 'društvo punoljetnih', održat će se od 8. do 15. studenog, zbog pandemije u nešto smanjenom izdanju, ali na više lokacija - u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu, Muzeju suvremene umjetnosti i online.

Svoj će 18. rođendan ZFF proslaviti uz filmske projekcije u Zagrebu, ali i programom ZFF putuje u nizu hrvatskih gradova s presjekom najboljih i najzanimljivijih recentnih ostvarenja iz cijeloga svijeta, najavljeno je. 
 
Glavni natjecateljski program donosi izbor međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih naslova te natjecanje domaćeg kratkog metra Kockice, a natjecateljski program Ponovno s nama nove filmove već etabliranih redateljskih imena koje festival sustavno prati od njihovih početaka.  
 
Zasad je objavljeno da će se u glavnom programu prikazati srpski film "Oaza", čiji scenarij i režiju potpisuje Ivan Ikić, jedan od najzanimljivijih novih autora regionalne filmske scene, zapažen po debitantskom filmu "Barbari" iz 2014., nagrađenom u Karlovim Varima,
 
Svjetsku premijeru film je imao u programu Dani autora na nedavno završenom festivalu u Veneciji, gdje je nagrađen kao najbolji europski film (nagrada Europa Cinemas Label).
 
Riječ je o neobičnoj ljubavnoj priči iz beogradskog doma za djecu i mlade s posebnim potrebama, te je i "bolno iskren film o emocionalnim životima onih kojima sustav često uskraćuje osnovne želje i potrebe".
 
U središtu su štićenici doma, Marija, Dragana i Robert koji se upleću u ljubavni trokut, a niz dramatičnih događaja narušava krhki balans koji nameću stroga pravila institucije.  
 
Naslovne uloge redatelj je povjerio naturščicima, štićenicima doma za djecu i mlade s posebnim potrebama Sremčica, Marijani Novakov, Valentinu Zenuniju i Tijani Marković, a glume još Goran Bogdan i Maruša Majer.  
 
Obujam festivala smanjen, ali ne i broj novih filmova poznatih autora

 
Sa ZFF-a ističu da, iako će se ovogodišnje festivalsko izdanje zbog važećih epidemioloških mjera održati u ponešto smanjenom obujmu, broj sjajnih novih filmova ZFF-u poznatih autora neće se smanjiti.
 
Tako će se u natjecateljskom programu Ponovno s nama prikazati čak 10 ostvarenja svjetski renomiranih redatelja, između ostalih Michela Franca, Rúnara Rúnarssona i Radua Judea. 
 
"Novi poredak" distopijski je triler meksičkog redatelja Michela Franca, koji se na ZFF-u predstavio filmom "Nakon Lucije" 2013.
 
Nagrađen u Veneciji Srebrnim lavom taj se film naziva autorovim dosad najpolitičnijim i najprovokativnijim ostvarenjem. Franco tematizira pitanje revolucije iz duboko cinične i mračne perspektive, ukazujući istovremeno na neodrživost današnjeg, ali i nemogućnost uspostavljanja novog (pravednog) poretka, napominje se u najavi.
 
Na festival stiže novi film miljenika zagrebačkih filmofila, islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, čiji su svi dosadašnji dugometražni filmovi već prikazani na ZFF-u (Vulkan 2011., Vrapci 2015.).
 
Njegova "Jeka" poetični je mozaik islandske zime sastavljen od 56 kratkih vinjeta snimljenih u vremenu božićnih i novogodišnjih praznika kamerom redateljeve stalne suradnice Sophie Olsson.  
 
Film "Velika slova" novo je ostvarenje Radua Judea, jednog od najvećih rumunjskih redatelja današnjice, laureata ZFF-a (Najsretnija djevojka na svijetu – ZFF 2009., posebno priznanje; Svi u našoj obitelji – ZFF 2012., Zlatna kolica; Bravo! – ZFF 2016.)
 
Temeljen na istoimenoj kazališnoj predstavi Gianine Cărbunariu, film seže duboko u arhive Ceauşescuova režima, istražujući bizaran slučaj iz 1981. godine, kad je obavještajna mašinerija tajnih službi umalo atrofirala pod teretom nekoliko antikomunističkih črčkarija koje je kredom ispisao 16-godišnji učenik.
 
Osim natjecateljskih programa Zagreb Film Festival i ove godine donosi popratne programe Velikih 5 i Festivali pod reflektorom te program Industrija, namijenjen filmskim profesionalcima. Paralelno sa ZFF-om održat će se i KinoKino - Međunarodni filmski festival za djecu. (Hina)


Uskoro: