predstava

'Carevo novo ruho' nova premijera Gradskog kazališta lutaka Rijeka


vrijeme: 17.10.2020.
mjesto: Rijeka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka 17. listopada će premijerno izvesti lutkarsku predstavu 'Carevo novo ruho' prema motivima bajke Hansa Christiana Andersena, u režiji Zorana Petroviča.

Predstava se postavlja kao koprodukcija riječkoga GKL i Lutkovnog gledališča Maribor i sastavni je dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. U Mariboru je ova predstava premijerno odigrana 26. lipnja ove godine. 
 
"U staroj, napuštenoj tvornici tekstila igra se dvoje djece, a njihove igračke postaju konopci, niti, tkanine, svjetiljke i sjene. Djeca pripovijedaju priče i zamišljaju svijet u kojem je tvornica ponovno otvorena, a njihovi roditelji zato ponovno imaju posao. Jedini način kako u stvarnom svijetu to ostvariti jest uvjeriti cara da otvori tvornicu. No, postoji još jedan način – prevara", kako je opisana predstava.
 
Priča nastoji djecu zabaviti, ali ujedno im i ponuditi razmišljanje o svijetu u kojem odrastaju kroz teme politike, konzumerizma, globalizacije i bitke za bolji život, što i određuje suvremeni svijet, rečeno je.
 
Dramaturg je Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta su Toni Soprano i Monika Pocrnjić. Soprano je ujedno kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, a skladatelj je Josip Maršić.
 
Predstavu izvode Tilen Kožamelj (GKL Rijeka) i Uroš Kaurin (Lutkovno gledališče Maribor). (Hina)

(R.P.B., 15.10.2020)