izložba, najave

Uskoro izložba Mletački kaštel u Splitu


mjesto: Muzej grada Splita

U studenome ove godine Muzej grada Splita organizira izložbu Mletački kaštel u Splitu, najavljeno je u srijedu iz tog muzeja.

Kako piše u najavi izložbe, riječ je o jednom od najmarkantnijih građevinskih ostvarenja iz razdoblja Mletačke Republike koja je 1420. godine osvojila Split i uspostavila svoju vlast obilježivši razvoj grada sljedeća četiri stoljeća. Velika kula, gotovo jedini ostatak Mletačkog kaštela na Voćnom trgu, i danas dominira urbanističkom slikom Splita​, stoji u najavi​.

​"​Izložbom će se predstaviti cjeline koje se odnose na Mletački kaštel od razdoblja prije njegove izgradnje, za vrijeme dok je bio u funkciji obrane grada pa sve do njegova današnjeg stanja. Predstavljaju se i rezultati arheoloških istraživanja provedenih 2012. godine unutar Velike kule, podatci o životu u kaštelu i organizaciji obrane, vojnoj posadi, opskrbi, raznim namjenama prostora tijekom povijesti, prikazi kaštela i odabrani primjeri sličnih građevina.

U sklopu izložbe prvi put se predstavlja ili ponovno otkriva razna muzejska građa od arheoloških nalaza do likovnih prikaza i to kao dokument života grada Splita i Mletačkog kaštela​", najavili su u Muzeju grada Splita.​

Još nije određen točan datum otvorenja izložbe u studenome, no ubrzo bi se i to trebalo znati​. (Hina)

(D.H.F., 15.10.2020)