najave

13. Clubture Forum 16. i 17. listopada u Splitu


vrijeme: 16.10.2020. - 17.10.2020.
mjesto: Split

13. Clubture Forum će se održati u Domu mladih u Splitu 16. i 17. listopada, u organizaciji Saveza udruga Klubtura i Platforme Doma mladih. Za vrijeme trajanja Foruma započinje i festival nezavisne kulture Platformat te će posjetitelji moći prisustvovati raznolikom programu: diskurzivnom, filmskom i radioničarskom.

Clubture Forum dugogodišnji je program Saveza udruga Klubtura / mreže Clubture pokrenut 2008. godine i ove godine bilježi trinaestu realizaciju. Radi se o susretu organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske koji se svake godine održava u drugom gradu. Kroz program Foruma, organizacije nezavisne kulturne scene povezuju se s lokalnom zajednicom – građanima grada domaćina i otvaraju teme relevantne za lokalni društveni i kulturni razvoj. Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobne partnerske odnose. Cilj je Foruma utjecati na vidljivost ovih organizacija prema donosiocima odluka i široj javnosti.
 
Više o programu i rasporedu Foruma i Platformata:
 
https://www.facebook.com/events/819813328846619/

https://clubture.org/novosti/13-clubture-forum-u-splitu-16-i-17-listopada-2020
 
Forum započinje okupljanjem članica mreže Clubture u petak, 16. listopada, u 14h, u Domu mladih. U 18h posjetitelji se mogu uključiti u vođeni obilazak zgrade Doma mladih u kojoj danas djeluje preko 20 udruga i organizacija, a istovremeno će se u Kino klubu Split održavati radionica analogne fotografije te prezentacija aktivnosti projekta HrW koji se bavi kreiranjem članaka na hrvatskoj Wikipediji.
 
U 20h u Amfiteatru započinje projekcija filmova iz recentne produkcije Kino kluba Split, nakon čega slijedi glazbeni program KLFM Soundsystema u dvorištu kluba Kocka.
 
Za drugi dan Foruma, u subotu, 17. listopada, istaknuli bismo otvoreni razgovor o splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni koji će se održati u 17 sati u Amfiteatru Doma mladih.
 
Cilj razgovora je okupiti što veći broj protagonista koji će u javnom forumu zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se suočavaju. U razgovoru će sudjelovati  predstavnici organizacija u polju nezavisne kulture, pojedinci koji su dugi niz godina uključeni u njen razvoj, kao i svi zainteresirani za teme i fenomene koji se u tom polju otvaraju i problematiziraju. Otvorenim razgovorom želi se dokumentirati vidljivost i utjecaj kulturnih i umjetničkih praksi koje se razvijaju na nezavisnoj sceni u Splitu od 1990-ih, te analizirati teme i načine na koje se njeni akteri povezuju i umrežavaju. Razgovor je javan i dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba.
 
Iz subotnjeg programa izdvajamo i program Ljudi za kvart, kvart za ljude – Buvljak za šapice koji organizira udruga Aktivist, a na kojem se mogu pronaći odjeća, biljke, zanimljivo štivo i razni drugi predmeti. Ništa od izloženih predmeta nema cijenu i posjetitelji mogu bilo što ponijeti sa sobom, a sve eventualne donacije prosljeđuju se udruzi Sehaliah koja se bavi zaštitom kućnih ljubimaca. Program će trajati od 16 do 22 sata u dvorištu kluba Kocka.
 
Program Foruma financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.

 

(R.P.B., 15.10.2020)