radionica, kolonija

Madeline Schwartzman: Face Nature Workshop


vrijeme: 17.10.2020. - 18.10.2020.
mjesto: Zagreb

Hibridna radionica pod nazivom Lica prirode (eng. Face Nature) pod vodstvom američke redateljice, autorice i predavačice Madeline Schwartzman aka See Yourself Sensing i Radioninog kolektiva održat će se u subotu (19-22h) i nedjelju (16-20h), 17. i 18. listopada, u tri dijela – u prirodi, Radioninom labu na Knežiji i preko Zoom platforme.

Face Nature je sezonska i eksperimentalna praksa u formatu radionice američke umjetnice Madeline Schwartzman kojom istražuje lokalnu ekologiju, hibridnost, ekološku krizu i budućnost ljudi. Dovodi ljude u neposrednu blizinu biljaka, u kontakt s lokalnom hranom s ciljem stvaranja interaktivnih i mehaničkih instalacija na ljudskom tijelu koje tvore neobične hibride i predstavljaju sredstvo za međusobnu subjektivnost. Cilj je stvoriti pukotinu u ljudskoj svijesti koja može poslužiti kao protuotrov za pasivnost i neaktivnost koja okružuje budućnost prirode te pomaknuti opaženu hijerarhiju između ljudi i drugih oblika prirode.
 
Radionica se sastoji od terenskog rada – priprema prije početka radionice, zatim zajedničkog rada u labosu ili preko Zoom platforme na skicama i idejama tijekom prvog dana te slaganje konstrukcije i povezivanje s elektronikom – arduino mikrokotroleri, servo motori, senzori i sl., tijekom drugog dana.
 
Radiona team: Goran Mahovlić, Damir Prizmić, Paula Bučar, Deborah Hustić (lista će još biti updateana)
 
1.1: Priprema za radionicu:
Da bi se pripremili za ovu dvodnevnu radionicu, prošećite prirodom (parkom ili gradom). Pronađite neke velike organske tvari: korijenje, osušene biljke, sjemenke, neobične prirodne oblike, otpale kore od stabla, objekte zanimljive morfologije – bilo koje biljne oblike koji vas nadahnjuju. Pronađite različite primjerke da vam pruže niz nadahnuća. Započnite radionicu s ovim materijalima u subotu. Ponesite svoj omiljeni alat za crtanje – olovka i papir, tuš, bilo što.
 
Zbog situacije s SARS-CoV-2 virusom, voditeljica se nalazi u New Yorku, a Radionin tim pokriva praktični rad u labu u Zagrebu.
 
Radionica Face Nature do sada se održavala diljem svijeta, a neka mjesta gdje se održala bila su Mediamatic (Amsterdam); California College of Art; The Cranbrook Academy of Art; Baltan Laboratories, Eindhoven; The American School of Madrid i Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), Barcelona.
 
O voditeljici:
 
Madeline Schwartzman je arhitektica, predavačica i filmska režiserka iz New Yorka. Diplomirala je na Yale School of Architecture te njena multidisciplinarna praksa kombinira arhitekturu, film/video i pisanje. Režirala je dugometražni film Afrodizijak te preko petnaest kratkih filmova koji su prikazivani na festivalima u Sjedinjenim Državama i inozemstvu te je nedavno dovršila roman. Schwartzman djeluje kao profesorica i mentorica na Barnard koledžu, na Sveučilištu Kolumbija (arhitektonski dizajn) dok je najpoznatiji njen kontinuiran rad na Parsonsu – Novoj školi za dizajn gdje djeluje kao profesorica za interdisciplinarni dizajn i crtanje. Napisala knjigu See Yourself Sensing (2011.) u kojoj obrađuje djela umjetnika, dizajnera interakcija, arhitekata i znanstvenika koji predviđaju budućnost ljudskih senzora kroz nosivu opremu, uređaje na glavi i instalacije. Dok nastavak See Yourself X: Proširena ljudska budućnost (Black Dog Press, London, 2018.) gleda na budućnost ljudske glave, koristeći modu, dizajn i tehnologiju kako bi istražila na koji način bismo se mogli proširiti u svemir, uključiti glavu ili postati nevidljivi objekti koji nestaju. Do sada surađivala s mnogim umjetnicima poput Daito Manabea, Hyungkoo Lee, Lawrence Malstafa, koletivom Gelitin te cijenjenim umjetnicima u interdisciplinarnim formatima kao što su Ann Hamilton, Ernesto Neto, Carsten Höller, Olafur Eliasson i Rebecca Horn. Njeni filmovi i video radovi prikazani su na mnogim festivalima i gradovima u SAD-u, Aziji i Europi.
 
Prijaviti se možete preko Google forme ovdje: https://forms.gle/Ukkc2ud74PRwPwRZA do četvrtka, 15. listopada točno u ponoć.
 
Radionica je besplatna i traje dva dana, stoga molimo polaznike da se ne prijavljuju za rad u labu ako misle sudjelovati samo jedan dan jer time zauzimaju mjesto nekome tko želi sudjelovati od početka do kraja programa.
 
Maksimalan broj polaznika koji će sudjelovati i u Radioninom labu na praktičnoj realizaciji u ovisnosti o situaciji s korona virusom SARS-CoV-2 u Zagrebu je 8 sudionika .
 
Polaznike molimo da sa sobom obavezno ponesu zaštitne maske, dok su dezinfekcijska sredstva osigurana u Radioni.
 

(R.P.B., 15.10.2020)