financiranje

Eurimages podržao jednu većinsku i jednu manjinsku hrvatsku koprodukciju


vrijeme: 20.10.2020.

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 160. sjednici, koja je 16. listopada održana online, podržao ukupno 18 igranih i 11 dokumentarnih projekata. Među igranim filmovima je i većinski hrvatski film Garbura redatelja Josipa Žuvana koji je podržan s iznosom od 100 000 eura te manjinski Spas ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, koprodukcija između Ukrajine, Češke i Hrvatske (4Film), koji je podržan iznosom od 125 000 eura.

Dugometražni igrani film Garbura redatelja i scenarista Josipa Žuvana nastaje u produkciji Maxima filma (Hrvatska) i koprodukciji Biberche productions (Srbija). Producent je Damir Terešak, a koproducentica Nikolina Vučetić Zečević. Radnja filma bazirana je na nerazdvojnim prijateljima, Antoniu i Nikoli, koji žive jedan preko puta drugoga, a dijele ljubav prema pirotehnici i mobitelima.
 
Ukrajinsko-češko-hrvatska koprodukcija Spas djelo je redatelja Maksyma Nakonechnyija. Film nastaje u produkciji TABOR Production (Ukrajina) te koprodukciji MasterFilma (Češka) i 4Filma (Hrvatska).
 
Oba projekta podržana su i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Eurimages je na svojoj 160. sjednici, održanoj online 16. listopada, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 5.692,700 eura.
 
U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 160. sjednici 33 posto podržanih projekata su djela redateljica.
 
Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici, a sve ostale detalje na službenim stranicama Eurimagesa.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 20.10.2020)