projekcija

'Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio' na 58. Viennaleu


vrijeme: 22.10.2020. - 01.11.2020.
mjesto: Austrija; Beč

Nakon nekoliko godina bez domaćih naslova, kratkometražna hrvatsko-srpska koprodukcija Igora Bezinovića i Ivane Pipal, film 'Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio', uvrštena je u program ovogodišnjeg skraćenog Viennalea, poznatog i kao Međunarodni filmski festival u Beču. Osim toga na istom će se festivalu prikazati i kinematografija Želimira Žilnika. 58. Viennale održat će se od 22. listopada do 1. studenog 2020.

Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio, na stranicama Viennalea opisana kao film koji 'svježim i duhovitim tonom koji kombinira elemente Jana Svankmajera i Nanni Moretti istražuje neočekivane maštarije koje mogu potaknuti slučajni predmeti', nastaje u produkciji Bonobostudija. Uz režiju, Igor Bezinović i Ivana Pipal potpisuju i scenarij. Animaciju je također radila Ivana Pipal, a direktor fotografije je Ivan Slipčević. Montažerka je Maida Srabović, oblikovanje zvuka radio je Martin Semenčić, glazbu Hrvoje Nikšić, u filmu igraju Đorđe Branković i Petra Zlonoga, producentica je Vanja Andrijević, a koproducentice Dragana Jovović i Marta Popivoda. Film nastaje u koprodukciji sa kućom Teorija na delu iz Srbije, a radnja se vrti oko Zokija koji slučajno pronalazi mikrokazetu na hrpama smeća velikog odlagališta otpada na otoku Lošinju.
 
U sklopu ovogodišnjeg programa nalaze se i dvije monografije posvećene značajnim stvarateljima filmske umjetnosti Christophu Schlingensiefu i Isabel Pagliai. Na festivalu će biti prikazane i kinematografije Želimira Žilnika, zatim "Austrokino" o stvaralaštvu 70-tih godina te tradicionalna retrospektiva koja se realizira zajedno s Muzejem filmske umjetnosti u Beču.
 
Prošle godine je bečka filmska platna pokrilo 300 filmova, dok se ove godine zbog skraćenog programa uslijed pandemije koronavirusa očekuje samo 86 igranih i dokumentarnih filmova te 27 kratkometražnih filmova.
 
58. Viennale održat će se od 22. listopada do 1. studenog 2020. godine. Viennale je najveći međunarodni filmski festival u Austriji s oko 90 000 posjetitelja svake godine. Od svog prvog izdanja 1960. godine, Viennale se razvio u uspješan i međunarodno poznat javni filmski festival koji se fokusira na zahtjevne autore, umjetničke kuće, eksperimentalne te vlastite filmove. S oko 350 filmova u glavnim i sporednim programima, Viennale je jedan od najaktualnijih i najkvalitetnijih europskih filmskih festivala danas.
 
Sve ostale informacije potražite na službenim stranicama festivala.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 20.10.2020)