projekcija

Premijera dokumentarnog filma 'Galeb' u Kinu Metropolis MSU


vrijeme: 24.10.2020. 19 h
mjesto: Zagreb

U subotu, 24. listopada, u 19 sati, u Kinu Metropolis, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, održat će se kino premijera dokumentarnog filma 'Galeb' redatelja i scenarista Ivana Živkovića Žike.

Film Galeb donosi priču o brodu s kojim je jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe. Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata. U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa. Dokumentarni film Galeb ne valorizira, čak i ne informira potpuno o intrigantnoj povijesti, nego daje atmosferu tog vremena, politike, putovanja i egzotičnih zemalja koristeći se bogatom arhivskom građom iz tog doba.
 
Ivan Živković Žika hrvatski je novinar i televizijski redatelj, producent i scenarist dokumentarnih filmova rođen u Šibeniku 1982. godine. Njegov redateljski prvijenac bio je film Ćiro, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću iz 2006. godine, a režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.
 
Cijena ulaznice za premijeru filma Galeb je 25 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17, Zagreb) te online, na web stranici Kina Metropolis: www.kinometropolis.eu.

(R.P.B., 21.10.2020)