predstavljanje, projekcija

Hrvatski filmovi i filmaši na 30. Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu


vrijeme: 03.11.2020. - 08.11.2020.
mjesto: Njemačka; Cottbus

Na ovogodišnjem izdanju Cottbus Film Festivala u raznim će se programskim sekcijama prikazati četiri hrvatska filma. Osim toga, u sklopu koprodukcijskog sajma Connecting Cottbus predstavit će se debitantski dugometražni igrani film 'Koke' redatelja i scenarista Igora Jelinovića te 'Zatvoreno za javnost' redateljice i scenaristice Vanje Juranić. Festival koji je posvećen istočnoeuropskoj kinematografiji održava se od 3. do 8. studenog u kinima i online, a sajam Connecting Cottbus od 4. do 6. studenog isključivo online.

Višestruko nagrađivani film Mater redatelja i scenarista Jure Pavlovića prikazuje se u sklopu Natjecateljskog programa igranog filma 30. izdanja Festivala istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu. U sekciju Spectrum uvršteno je 13 naslova od čega i dva hrvatska: satirični triler Ivana-Gorana Viteza Dopunska nastava i manjinska hrvatska koprodukcija Ja sam Frank Metoda Peveca (hrvatski koproducent je Interfilm).
 
Još jedna manjinska hrvatska koprodukcija prikazuje se i u programu O frustraciji i slobodi; riječ je o filmu U slučaju rata redatelja Jana Geberta nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatske producentice su Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević, Hulahop).
 
Festival se održava od 3. do 8. studenog u kino dvoranama i online, a sve ostale informacije možete pronaći na ovoj poveznici.
 
Osim toga, na koprodukcijskom sajmu Connecting Cottbus, kroz pitching sekciju cocoPITCH predstavit će se dva projekta iz Hrvatske. Debitantski dugometražni igrani film Koke redatelja i scenarista Igora Jelinovića i producentice Ree Rajčić (Eclectica) te dugometražni igrani film Zatvoreno za javnost redateljice i scenaristice Vanje Juranić i producenta Damira Terešaka (Maxima film). Oba projekta sufinancirana su i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
Koprodukcijski sajam Connecting Cottbus održava se u sklopu festivala od 4. do 6. studenog i to isključivo online.
 
Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i jedna je od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu. Ove godine na festivalu se dodjeljuje 16 nagrada, a više detalja pronađite na službenoj stranici Cottbus Film Festivala.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 21.10.2020)