projekcija

Tjedan češkog filma u riječkom Art-kinu


vrijeme: 23.10.2020. - 27.10.2020.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2

Novo izdanje, među riječkom publikom omiljenog Tjedna češkog filma u Art-kino stiže od 23. do 27. listopada uz četiri suvremena češka filma i jednu kultnu komediju, u spomen na nedavno preminulu legendu češkog filma Jiříja Menzela.

Program 23. listopada, u 20 sati, otvara komična drama Vlasnici  Jiříja Havelke o suživotu stanara jedne zgrade koji zagorčava dogovor oko prodaje prostora na tavanu kako bi popravili stanje svoje stare zgrade.
 
U nastavku, 24. listopada, u 20 sati, slijedi film ceste Starci Martina Dušeka i Ondřeja Provazníka o postarijim borcima protiv davno nanesene nepravde. Naime, Vlasta i Tonda nemaju još mnogo života, ali pred njima je još jedan važan zadatak - pronaći i ubiti komunističkog tužitelja koji ih je poslao u zatvor 1950-ih.
 
Komedija Žene u trku Martina Horskýja donosi priču o obiteljskom istrčavanju maratona. Emancipirana i živahna majka u društvu triju kćeri odlučuje ostvariti posljednju želju preminulog supruga i zajednički u etapama otrčati maraton. Dirljiv podvig u praksi ima jedan problem - buduće trkačice nemaju nikakvog iskustva u trčanju! Žene u trku prikazuju se 25. listopada u 20 sati.
 
Jedan je od najzvučnijih naslova češke produkcije u protekloj godini crno-bijela ratna drama Obojeni ptić, na programu Art-kina 26. listopada u 19 sati. Višestruko nagrađivana, izuzetno provokativna i uznemirujuća ratna drama scenarista i redatelja Václava Marhoula (Tobruk) adaptacija je glasovitog i kontroverznog istoimenog romana Jerzyja Kosińskog.
 
Šećer na kraju češkog tjedna u Art-kinu, 27. listopada, u 20 sati, dolazi u vidu jednog od bisera klasičnog češkog humora Striženo-košeno, nastalog pod redateljskom palicom velikana češke komedije Jiříja Menzela. Film donosi sjećanja iz djetinjstva pisca Bohumila Hrabala kada je živio u provincijskom gradiću u Nymburku u kojem je dominirala lokalna pivovara.
 
Program se održava u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.
 
Više potražite na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/tjedan-ceskog-filma-2020!

(R.P.B., 22.10.2020)