projekcija

ZFF: Filmovi 'Otac' i 'Undine' nakon festivala stižu u kina


vrijeme: 08.11.2020. - 15.11.2020.

Filmovi 'Otac' i 'Undine', oba u programu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, ali i u užem krugu nominacija za 'europskog Oscara', neposredno nakon završetka ovogodišnjeg izdanja zagrebačkog festivala, koji će se održati od 8. do 15. studenog, krenut će u redovnu distribuciju u kina diljem Hrvatske.

Svoje dosadašnje festivalske uspjehe ti su filmovi okrunili su nagradama na prestižnom Berlinaleu, a sada se natječu za nagradu Europske filmske akademije (EFA).
 
Film "Otac" Srdana Golubovića opisuje se kao "balkanski Paris, Texas", a "Undine" u režiji Christiana Petzolda, kao suvremena parafraza mita o maloj sireni i romantična oda gradu Berlinu.
 
Golubovićev četvrti cjelovečernji naslov temeljen je na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru.
 
Film je u veljači premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film Krugovi (posebno priznanje na Sundanceu i nagrada Ekumenskog žirija na Berlinalu).
 
U naslovnoj ulozi filma je Goran Bogdan, koji je za to nagrađen na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu.
 
Na festivalu u Puli osvojio je i nagradu publike, Zlatna vrata i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5.0.
 
Uz Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.
 
Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostaloga, sufinanciran sredstvima Hrvatskog
 
U drugoj polovici studenog u kinima diljem Hrvatske prikazat će se "Undine", novi film jednog od omiljenih njemačkih redatelja današnjice, Christiana Petzolda.

Ta romantična drama, premijerno prikazana u službenom natjecateljskom programu Berlinala, uz veliku dozu magičnog realizma, pretvara se u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni, podvodnoj vili koja ljudsku dušu može zadobiti jedino ljubavlju.
 
Nakon filmskog trolista kojim su dominirale mračne etape novije njemačke povijesti – filmova "Barbara" (2012.), "Feniks" (2014.) i "Tranzit" (2018.), redatelj radnju svog novog ostvarenja smješta u suvremeni Berlin.
 
Naslovna junakinja povjesničarka je zaposlena u berlinskom gradskom muzeju, koja nakon završetka jedne veze upoznaje misterioznog i romantičnog mladog ronioca.
 
"Nova ljubavna priča dvoje junaka, povezanih neobično snažnim afinitetom prema vodi, ubrzo se pretvara u zavodljivu i senzualnu, no neobičnu romantičnu dramu u kojoj se realnost i fantazija susreću u intrigantnoj filmskoj parafrazi drevnoga mita koji je svoje mjesto, osim u popularnoj bajci Hansa Christiana Andersena, našao i u djelima brojnih umjetnika: od pjesnikinje Ingeborg Bachmann, preko slikara J. M. W. Turnera i Paula Gauguina, pa do pop-art umjetnika Andyja Warhola i redatelja Neila Jordana", napominje se.
 
"Uz prepoznatljivu Petzoldovu impresivnu stilsku i narativnu eleganciju, u studiozno snimljenim kadrovima koje potpisuje redateljev stalni suradnik, direktor fotografije Hans Fromm, značajnu ulogu u filmu zadobiva i sam grad Berlin", dodaje se.
 
Glavne uloge tumače Paula Beer, za ovo ostvarenje nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom, i Franz Rogowski, a istom su glumačkom dvojcu pripale glavne uloge i u Petzoldovom prethodnom filmu "Tranzit".
 
Na Berlinalu, osim Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, to je ostvarenje ovjenčano i nagradom FIPRESCI. (Hina)

(R.P.B., 26.10.2020)