nagrada

Nagrada Zvonko Milković za Moniku Herceg


vrijeme: 23.10.2020.

Nagradu Zvonko Milković 2020., koju ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica 'Metel Ožegović' dodjeljuju za najbolju zbirku pjesama intimističke i/ili zavičajne tematike, dobila je Monika Herceg za knjigu 'Vrijeme prije jezika' (Fraktura, 2020.; urednici Roman Simić i Mateja Jurčević).

Na prošlogodišnjem, prvom po redu natječaju za Nagradu Zvonko Milković nagrađena je zbirka Zvijezde, davna lica spašenih Davora Šalata, također objavljena u izdanju Frakture.
 
Ove godine na natječaj su pristigle 22 knjige, a povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Lada Žigo i Ernest Fišer u uži je izbor uz zbirku Monike Herceg uvrstilo još i knjige Havana blues Tomislava Marijana Bilosnića i Smiljko i ja si mahnemo Eveline Rudan. Nagrada koja ime nosi po istaknutom varaždinskom pjesniku uručena je Moniki Herceg na svečanoj dodjeli 22. listopada 2020. u Gradskoj knjižnici i čitaonici ''Metel Ožegović'' u Varaždinu.
 
U ime prosudbenog povjerenstva njegov predsjednik Mario Kolar u obrazloženju je napisao: "Nagrađena zbirka pjesama (…) nastoji svijet oko sebe sagledati lakoćom ptice, nježnošću tišine i mekoćom ljubavi. Pokušaj je to ustvari da se pjesnički definira što je to ljubav, unatoč svjesnosti da to nije moguće, zato što ljubav nije dosegljiva jezikom, štoviše, jezik zamućuje i gotovo onemogućuje njezino spoznavanje – jer, bez jezika ljubav bi jednostavno bila ljubav, a ovako je pojam, ideja. (…)"

Izvor: Fraktura.hr

(R.P.B., 26.10.2020)