projekcija

Kinoteka: Uz filmove o 'nabrijanim pilama' i filmovi strave


vrijeme: 27.10.2020.
mjesto: Zagreb

Filmom 'Grmljavina na cesti' zagrebačko kino Kinoteka nastavlja svoj ciklus Autom kroz povijest filma, u okviru teme Cestovne igre, posvećene kulturom 'nabrijanih pila' i cestovnih utrka, a ovaj tjedan donosi i recentne filmove strave.

U prvom ovotjednom filmu ciklusa Robert Mitchum glumi ratnog veterana koji se po povratku iz vojske uključuje u obiteljski posao ilegalne proizvodnje i prodaje alkohola, zbog čega stane na žulj lokalnoj mafiji i policajcima.
 
Zamišljen kao posveta planinskoj regiji američkog Juga, posebice buntovnom i prkosnom duhu njegovih stanovnika, film je s godinama stekao kultni status među ljubiteljima automobila te najavio početak američke 'muscle car' kulture, ističe se u najavi.
 
Slijedi akcijski triler Johna Frankenheimera "Ronin", s Robertom de Nirom i Jeanom Renoom u naslovnim ulogama, hvaljen zbog scena potjere ulicama Nice i Pariza.
 
Program donosi i "Čarobnjaka" Williama Friedkina, zanemareno remek-djelo američke kinematografije sedamdesetih godina 20. stoljeća, u kojem je redatelj preradio "Nadnicu za strah" Henri-Georgesa Clouzota.
 
Tjedan zatvara "Christine", film koji spaja dva nezaobilazna imena kanona strave, Stephena Kinga i Johna Carpentera u jednom od najzabavnijih filmova strave iz ranih osamdesetih.
 
"Iako nije po svačijem ukusu, film strave poseban je žanr, koji društvene probleme s kojima se suočavamo odijeva u ruho fikcije te nam tako pomaže da se s njima lakše suočimo", stoji u najavi.
 
Zato je, u povodu skorašnje Noći vještica, program Noviteti posvećena filmovima strave iz recentne distribucije koji dotiču aktualne društvene situacije i promišljaju žanrovsku tradiciju.
 
"Nevidljivi čovjek" Leigha Whannella revizija je klasičnog čudovišta studija Universal u jeku pokreta #MeToo, dok "Antebellum" Gerarda Busha i Christophera Renza predstavlja intrigantan komentar na povijest američkog rasizma.
 
Film "Koko-di koko-da" Johannesa Nyholma atmosferična je i neobična meditacija o gubitku i žalovanju, dok je "Svjetionik" Roberta Eggersa fantazmagorična priča o postepenom klizanju u ludilo.
Ovotjedne Novitete otvorilo je "Izgaranje", psihološka drama južnokorejskog redatelja Leeja Chang-donga, studija klasnog trenja, muške zavisti i rastuće paranoje inspriranoj kratkom pričom Harukija Murakamija.
 
Na kraju tjedna premijerno će se prikazati "Stan 32", španjolska horor-uspješnica o obitelji iz provincije koja seli u stan u Madridu, u kojem otkriva da nije sama.
 
"Riječ je o vizualno impresivnom i scenografski bogatom filmu čiji redatelj Albert Pintó daje ljudsko lice nadnaravnim prijetnjama. A uz to što je poharala lokalna kina, navodno je inspirirana istinitim događajima", napominje se.
 
Sezonu "Kultnog petka“, programa namijenjenog filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu, otvara film "Brže, mačkice! Ubij! Ubij!", koji se opisuje kao remek-djelo eksploatacijskog filma u režiji Russa Meyera o bandi striptizeta koje dane provode utrkujući se sportskim automobilima po kalifornijskoj pustinji i mlateći sve one koji im stanu na put.
 
"Prepun sočnih dijaloga i predvođen karizmatičnim nastupom japansko-američke glumice Ture Satane, Meyerov film uveliko je utjecao na pop-kulturu, a Quentin Tarantino obilato ga je citirao u finalu svog girl power filmu Otporan na smrt". Uvod u film dat će feministička autorica Asja Bakić. (Hina)

(R.P.B., 27.10.2020)