izložba

Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe 'Zemlja' – Velebitske radionice


vrijeme: 02.11.2020. - 10.11.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Canvas

Promocija grafičke mape ‘Tatekova koliba‘ i otvorenje izložbe ‘Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’ – Velebitske radionice‘, održat će se u ponedjeljak, 2. studenog, u Galeriji Canvas.

Izloženi su radovi studentica i studenata ALU - Jelene Bogdanić, Klare Burić, Marte Dijak, Ante Dujmovića, Doriana Pacaka i Luke Tomića - nastali na Velebitu, pod vodstvom umjetnika Marka Cullena i umjetnice Maje Rožman.(...) 'Projekt “Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja” zasnivao se na razmjeni iskustava, participativnoj suradnji umjetnika i istraživača, radu unutar lokalne zajednice i terenskome radu studenata (etnografski poligon). Njime se preispitivala jedna od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe Udruženja umjetnika Zemlja i Krste Hegedušića u suvremenome kontekstu, ne samo kako bi ga se približilo širem, međunarodnom okviru, već kako bi se rubne kulture i pojave istrgnule iz postkolonijalnoga diskursa u kojemu se one promatraju samo kao baština, narodna umjetnost ili relikt prošlosti i postaju predmetom etnografskoga istraživanja, a ne kao ravnopravne drugim suvremenim umjetničkim praksama. Cilj projekta bio je izbjeći samoizolaciju nacionalnoga, regionalnoga i lokalnoga okvira, ali i formatiranje u okvire posttranzicije, politike sjećanja i divljega tla.
Projekt “Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja” u svome je prvom terenskom dijelu, koji se odvijao u Hlebinama, sinkronijski suprotstavio naivne umjetnike iz Hlebina i Koprivnice: Zvonka Sigetića, Dražena Teteca i Ivana Andrašića, studentice i studente Akademije likovnih umjetnosti Klaru Burić, Jelenu Bogdanić i Doriana Pacaka pod mentorstvom Sebastijana Dračića, zatim studentice i studente Filozofskoga fakulteta Leu Biličić, Josipa Čekolja i Damjana Rocu pod mentorstvom Nevene Škrbić Alempijević te umjetnike Luku Hrgovića i Bojana Mrđenovića. Studentska istraživanja fenomena Hlebinske škole povezana su kreiranjem zajedničkih (participativnih) umjetničkih radova nastalih razmjenom znanja i vještina studentica i studenata Akademije likovnih umjetnosti i nastavljača tradicije Škole, formatom otvorenih radionica s lokalnom zajednicom u Hlebinama i Koprivnici i istraživačkim filmskim radom Bojana Mrđenovića.
Podijeljeni u timove, studenti etnologije i kulturne antropologije surađivali su sa studentima Akademije likovnih umjetnosti i pratili procese stvaranja zajedničkih umjetničkih radova nastalih u interakciji s naivnim umjetnicima. Tijek istraživanja tako je obilježen recipročnom razmjenom znanja i iskustava, ali i stvaranjem mikrozajednica koje su funkcionirale po principima uzajamne solidarnosti. Njihov su rezultat umjetnički radovi predstavljeni na izložbi Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja 9. lipnja 2020. u Galeriji Karas, dok se etnografski radovi nalaze među koricama ove publikacije. Čitajući ih, čitatelj će odmah zamijetiti da je uistinu riječ o radovima nastalima u sinergiji, gdje je svaki akter zauzeo jednakovrijednu ulogu. Iako umjetnički radovi nešto doslovnije ističu umjetničke rukopise, valja imati na umu zajednički proces istraživanja koji im je prethodio, zorno prikazan u etnografskim radovima koji pak govore sami za sebe.' (...)

(D.H.F., 29.10.2020)