predavanje, tribina

Književni petak: 'Trebaju li Hrvati knjižare'


vrijeme: 11.05.2007. - 11.05.2007.19,30 h
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6

'Trebaju li Hrvati knjižare' tema je tribine Književni petak, koja će se održati u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu, 11. svibnja, u 19,30 sati. Književni petak se održava dugih 52 godine s ciljem popularizacije književnosti, ali i kao medijski prostor otvoren čitavom nizu sadržaja iz javnog, a osobito kulturnog života Zagreba i Hrvatske.

O temi tribine:

Svjedoci smo nestajanja knjižara, nekad popularnih mjesta susreta ljubitelja knjiga, studenata, slučajnih prolaznika. Ovim se pitanjem bave veliki i mali nakladnici, autori i financijeri, ljudi od pera, čitatelji sve rjeđih priloga kulture u dnevnim tiskovinama.

Sporazumom o jedinstvenoj cijeni knjige, što su ga potpisali ministri kulture, znanosti, obrazovanja i športa i gospodarstva te Zajednice nakladnika i knjižara želi se postići sniženje cijene knjige, povećanje njezine dostupnosti, decentralizacija distribucije te unapređenje tržišne mreže knjiga u Republici Hrvatskoj.

U kojoj mjeri Sporazum predstavlja pomake u obnovi knjižarske mreže, koliko strukovne udruge mogu utjecati na bolju poziciju knjižara u RH, što hrvatski autori misle o prostorima u kojima su nekada mogli osjetiti povratnu informaciju čitatelja svojih djela, trebaju li doista Hrvatima knjižare i kakve, samo su neka od pitanja na koja će na Književnom petku pokušati odgovoriti Nenad Bartolčić, Josip Bratulić, Marijan Kuduz, Alojz Majetić i Čedomir Višnjić.

Urednica i voditeljica je Dunja Seiter-Šverko.