x ostalo

Na Međunarodni dan muzeja otvara se muzej Narona


vrijeme: 18.05.2007. - 18.05.2007.
mjesto: Vid

Muzej Narona u Vidu pokraj Metkovića, najveće nalazište kipova antičkog hrama Augusteuma, svečano će se otvoriti 18. svibnja na Međunarodni dan muzeja.

Arheološka iskapanja na tom bogatom lokalitetu počela su 1995. pod vodstvom arheologa Emilija Marina, zgradu toga muzeja projektirao je arhitekt Goran Rako, a za cjelokupan projekt izdvojeno je oko 28 milijuna kuna.

Ministar Biškupić izrazio je zadovoljstvo što će novootvoreni muzej biti izvrsna kulturna destinacija u hrvatskoj turističkoj ponudi, poglavito južnog dijela Hrvatske. Biškupić je izvijestio i o Memorandumu o razmjeni između Hrvatske i Europske zajednice o sudjelovanju Hrvatske u programu Kultura od 2007. do 2013. u kojemu je Hrvatska postala punopravna članica. Po ministrovim riječima, program Kultura okvirni je program Europske zajednice za sufinaciranje projekata na području kulturne djelatnosti čija je provedba počela od siječnja ove godine.

Hrvatska je prošle godine prijavila nekoliko projekata, a sljedeći poziv za prijavu projekata očekuje se u srpnju ove godine, istaknuo je Biškupić te podsjetio da se program Kultura temelji na tri posebna programska cilja - potpori mobilnosti kulturnih djelatnika, potpori mobilnosti kulturnih djela i na poticanju međukulturnog dijaloga, osobito u 2008. koja je proglašena godinom dijaloga. Biškupić je istaknuo da će Hrvatska sudjelovanjem u programu Kultura, koji je utemeljen na zajedničkoj europskoj kulturnoj baštini, pripremiti kulturne djelatnike za ulazak Hrvatske u EU.

Ministar je izvijestio da je konzervatorsko-restauratorski projekt 'Hrvatski Apoksiomen' Hrvatskog resturatorskog zavoda dobitnik prestižne nagrade Europske unije za kulturnu baštinu - Europe Nostre u kategoriji restauriranje umjetnina. Nagrada će se uručiti na svečanosti Europe Nostre 8. lipnja u Gradskoj vijećnici u Stockholmu.

Odgovarajući na novinarski upit o konačnom smještaju obnovljene brončane skulpture Apoksiomena koja je pronađena u podmorju Vele Orjule u lošinjskom akvatoriju, Biškupić je rekao da će o tome konačnu odluku donijeti Vijeće za kulturna dobra i Muzejsko vijeće na sjednici koja će se održati 16. svibnja u Zagrebu.

Biškupić je izvijestio novinare i o listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara - nematerijalnih dobara koja bi trebala biti uvrštena na UNESCO-ov popis zaštite, napomenuvši da će Hrvatska agresivnije krenuti u akciju uvrštavanja nematerijalne baštine na UNESCO-ovu listu. (Hina)