x ostalo

Javna čestitka ministra Biškupića uz Međunarodni dan muzeja


vrijeme: 17.05.2007. - 17.05.2007.
mjesto: Zagreb

Ministar kulture Božo Biškupić uputio je u četvrtak javnu čestitku u povodu Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, muzealcima, članovima Hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a, Hrvatskog muzejskog društva, profesorima i studentima Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog muzejskog vijeća, posjetiteljima muzeja.

'U povodu ovogodišnjeg Međunarodnoga dana muzeja koji ove godine apostrofira tema Muzeji i univerzalna baština, Univerzalna baština/Individualna odgovornost - Individualna baština/Univerzalna odgovornost, koju je Međunarodni savjet za muzeje - ICOM - predložio svjetskoj mreži muzeja, upućujem Vam u ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske najsrdačnije čestitke.

U svih 27 godina obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Hrvatskoj, s ciljem promoviranja kulturne baštine i uloge muzeja u njenom očuvanju i prezentiranju, u stvaranju novih oblika muzejskih aktivnosti, ovogodišnjom se temom pažnja posebice usmjerava na isticanje uloge muzeja u prezentiranju i očuvanju svojih zbirki, s naglaskom na svekolike oblike univerzalne i individualne odgovornosti na zaštiti kulturne baštine čovječanstva', stoji u čestitki ministra Biškupića.

Cjelokupna materijalna i nematerijalna baština o kojoj muzeji skrbe, ističe ministar, svjedočanstvo je i memorija pojedinaca, zajednice i društva, a u ovoj godini Međunarodni savjet za muzeje - ICOM, napose ističe potrebu valorizacije i edukacije o ulozi muzeja u vrijeme globalizacije i to na razini individualne i kolektivne odgovornosti za univerzalnu baštinu.

Upućuje, kako dodaje, na primjenu UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine koja je stupila na snagu, a Hrvatska je i jedna od prvih zemalja članica UNESCO-a koja je donijela Zakon o potvrđivanju te Konvencije.

'Aktivnosti muzeja u Hrvatskoj vezane uz Međunarodni dan muzeja, uz otvorena vrata muzeja i zajednički plakat svih muzeja, pridonijet će i većoj uključenosti posjetitelja u muzejske programe. Uz tisuće muzejskih programa organiziranih u svijetu uz Dan muzeja i muzeji u Hrvatskoj svojim brojnim programima žele potaknuti i otvoriti nove rasprave i viđenja o važnosti kulturne baštine i o njezinoj prezentaciji i zaštiti', navodi ministar.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske sustavu muzeja priključuje na sam Međunarodni dan muzeja jaki simbol - otvorenje novoga Arheološkog muzeja Narona u Vidu, koji upravo simbolično naglašava univerzalnost baštine, stoji na kraju čestitke ministra Biškupića i dodaje se kako ovom prigodom zahvaljuje svima koji skrbe o muzejima i kulturnoj baštini. (Hina)