obljetnica, proslava

Međunarodni dan muzeja 2007.


vrijeme: 18.05.2007. - 18.05.2007.

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, ove je godine posvećen temi 'Muzeji i univerzalna baština'. U Hrvatskoj će se tim povodom održavati niz manifestacija u muzejima i galerijama, a istoga će dana svečano biti otvoren Arheološki muzej Narona u Vidu pokraj Metkovića.

Otvaranje Arheološkog muzeja Narona u Vidu (najveće nalazište kipova antičkog hrama Augusteuma) najavio je ministar Biškupić na redovitom susretu s novinarima u Ministarstvu kulture. Podsjetio je da su arheološka iskapanja na tom bogatom lokalitetu počela 1995. pod vodstvom arheologa Emilija Marina, zgradu toga muzeja projektirao je arhitekt Goran Rako, a za cjelokupan projekt izdvojeno je oko 28 milijuna kuna. Ministar je izrazio zadovoljstvo što će novootvoreni muzej biti izvrsna kulturna destinacija u hrvatskoj turističkoj ponudi, poglavito južnog dijela Hrvatske.

O Međunarodnom danu muzeja:

'Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) ICOM preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Međunarodni dan muzeja, na inicijativu MDC-a, u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine.

S ciljem promoviranja svoga rada tog dana muzeji i galerije osim što posjetiteljima osiguravaju besplatan posjet izložbama ili stalnim postavima, organiziraju različita događanja od promotivnih akcija, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niz drugih akcija namijenjenih različitim ciljanim skupinama djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama. ' (MDC)

Pregled događanja u galerijama i muzejima Hrvatske za Međunarodni dan muzeja 2007.

Slika: Plakat, autori Bruketa & Žinić OM za MDC