izložba

'Fluminensia Povijesne zbirke Sveučilišne knjižnice Rijeka'


vrijeme: 24.05.2007. - 15.06.2007.
mjesto: Rijeka, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Dolac 1
organizator: Sveučilišna knjižnica Rijeka

U četvrtak, 24. svibnja, u 12 sati, u prostoru izložbe Glagoljica (polukat) održat će se otvorenje izložbe koja nosi naziv 'Fluminensia Povijesne zbirke Sveučilišne knjižnice Rijeka'.

O izložbi govore:

Senka Tomljanović, ravnateljica knjižnice

Nenad Labus, viši savjetnik konzervator

Bože Mimica, član poglavarstva Grada Rijeke zadužen za kulturu

 

Ovo je druga izložba realizirana iz prve faze projekta Očuvanje europske knjižnične baštine.

U Sveučilišnoj knjižnici Rijeka nalaze se dvije zbirke zavičajne građe: Fluminensia nekadašnje Bibliotece Civice i Adriatica, zbirka građe pristigle nakon Drugog svjetskog rata. Istraživanjem dosad neobrađenog fonda u okviru projekta Očuvanje europske knjižnične baštine, pronađeni su novi, do sad nepoznati naslovi, koje ovom prigodom predstavljamo javnosti. Ovom izložbom završava prva faza Projekta.

 

'Naravno, najatraktivniji je primjerak, koji i veličinom i bogatim kožnim uvezom odmah plijeni pažnju promatrača, „Ansichten der Karlstadt-Fiumanerbahn“ tj. albuma s motivima gradnje pruge Karlovac – Rijeka u izdanju poduzetnika građevinskih radova, tvrtke braće Pongraz, a iz kamere fotografa Loewyja. Ovo je još jedan primjerak štampanog albuma u posjedu Sveučilišne knjižnice sa sačuvana 36  lista od nekih četrdesetak listova originala.

 

Najstariji je i svakako vrlo zanimljiv primjerak programa komične opere „Kći pukovnije“ što se prikazivala 1845. u tadašnjem Adamichevom kazalištu.

 

Izdavačka ponuda u Rijeci u tih stotinu godina vremenskog raspona koji ove knjige pokrivaju bila je  bogata i raznovrsna. Pokrivena su razna područja ljudske djelatnosti, od obrazovanja, medicine, javne administracije do umjetnosti i, što je zanimljivo, na tri jezika: talijanskom, mađarskom i njemačkom.'

Izložba će biti otvorena od 24. svibnja do 15. lipnja, svaki radni dan od 10 do 14, te od 16 do 20 sati.