izložba

Produžena izložba 'Nobelovac Vladimir Prelog: novo lice kemije'


vrijeme: 29.02.2008. - 16.03.2008.
mjesto: Zagreb, Tehnički muzej, Savska cesta 18

Zbog velikog zanimanja javnosti, izložba postavljena u Tehničkom muzeju 'Nobelovac Vladimir Prelog: novo lice kemije', koja na zanimljiv i pristupačan način govori o tom nobelovcu i njegovim otkrićima, bit će produžena do 16. ožujka.

Izložba je posvećena kemičaru Vladimiru Prelogu (1906. - 1998.), jednom od trojice Hrvata dobitnika Nobelove nagrade (dobio ju je 1975.), a djelomično i njegovom učitelju nobelovcu Leopoldu (Lavoslavu) Ružički (1887. - 1957.).

Izložba govori i o uspjesima suvremene kemije za koje je zaslužan i nobelovac Prelog, a naglasak je na važnosti i primjeni Prelogovih otkrića u kemiji i svakodnevnom životu te posebice na strukturama molekula.

Naročito je impozantan model molekule adamantana i model kristalne rešetke dijamanta (od kojeg se izvodi struktura adamantana), koje su napravljene u veličini čovjeka.

Autor izložbe 'Nobelovac Vladimir Prelog: novo lice kemije' je Nenad Raos, znanstveni savjetnik na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada te glavni urednik znanstveno popularnog časopisa 'Priroda'. Voditelj projekta je Božica Škulj, a izložbu je postavio arhitekt Toni Borković.

Posjetiteljima izložbe je osigurano stručno vodstvo. (Hina)