obljetnica, proslava

200 godina prve hrvatske čitaonice


vrijeme: 29.06.2007. - 29.06.2007.od 10 h
mjesto: Zadar, Novigrad

U Zadru će se u petak, 29. lipnja, nizom svečanosti obilježiti važna obljetnica hrvatske kulturne povijesti: dana 30. lipnja 1807. osnovana je u Zadru prva javna hrvatska čitaonica Družba od štenja.

Ova ustanova, osnovana po uzoru na slična društva za promicanje knjige i čitanja u razvijenijim europskim zemljama, na početku smještena u sklopu kompleksa samostana sv. Krševana, bila je važno središte razvoja kulturnog mnijenja grada i cijele okolice.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pokrovitelj je brojnih svečanosti pod nazivom 200 godina prve hrvatske čitaonice, koje će se tim povodom održati u Zadru i Novigradu. Organizatori su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Gradska knjižnica Zadar, a suorganizatori Grad Zadar, Sveučilište u Zadru i Općina Novigrad.

Svečanosti započinju 29. lipnja, u 10 sati, u Gradskoj loži u Zadru, a prigodne govore održat će dr. Živko Kolega, gradonačelnik Grada Zadra, prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i akademik Milan Moguš, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tom prilikom Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti darovat će Gradskoj knjižnici u Zadru repliku Baščanske ploče, koje je original izložen u atriju palače Hrvatske akademije u Zagrebu.

Prema predviđenom bogatom kulturno-umjetničkom programu, u 11 sati, na Narodnom trgu u Zadru, dramski umjetnici Kazališta lutaka iz Zadra izvest će scenu 'Perivoj od slave' iz 'Planina' Petra Zoranića.

Obilježavanje 200 godina prve hrvatske čitaonice nastavit će se otvaranjem Knjižnice i čitaonice u Novigradu, a prigodnim govorima svečanost će uveličati Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, prof. dr. sc. Slobodan Kaštela, tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mr. sc. Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar i mr. sc. Božo Biškupić, ministar kulture RH.

Namjera je organizatora 200 godina prve hrvatske čitaonice da se raznolikim kulturnim svečanostima te otvaranjem nove knjižnice i čitaonice u Novigradu potakne javna svijest o potrebi jačanja kulture čitanja i promicanja knjige.