radionica, kolonija

Tečajevi brajice i informatike u koprivničkoj knjižnici


vrijeme: 13.02.2008. - 13.02.2008.
mjesto: Koprivnica, Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović', Zrinski trg 6

Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije nedavno je od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dobila donaciju na raspisanom natječaju iz programskog područja 'Zajedno za bolje'. Zahvaljujući ovim sredstvima, tijekom 2008. godine u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica održavat će se tečajevi brajice i informatike za odrasle članove Udruge.

Knjižnica, naime, posjeduje specijalnu informatičku opremu za potrebe odvijanja knjižnične usluge za slijepe i slabovidne, nabavljenu prije dvije godine sredstvima Europske unije. Tečajevi započinju ovaj tjedan (informatika u srijedu, brajica u petak), bit će individualni i odvijat će se kroz dvadeset školskih sati za svakog korisnika. Zanimljivost je da će se poseban tečaj brajice, pisma za slijepe, održati i za videće osobe, konkretno koprivničke knjižničare i volontere Udruge slijepih.

Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne, nakon što je u 2006. godini implementirana u redovno poslovanje koprivničke Knjižnice, održava se i razvija zahvaljujući uspješnoj suradnji Knjižnice i Udruge slijepih te financijskoj potpori Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i Ministarstva kulture RH u nabavi specijalne građe za čitanje. Kao pilot usluga u Hrvatskoj, prošle je godine izazvala pozornost ne samo domaće, nego i strane stručne javnosti na stručnim skupovima u Sloveniji (Mariboru i Novom mestu), Berlinu i Durbanu (Južnoafrička Republika). Kako bi proširili svoja znanja, koprivnički knjižničari su zajedno s kolegama iz Zagreba posjetili u Beču izložbu 'Dijalog u mraku', koja videće senzibilizira na potrebe slijepih, te bečku gradsku knjižnicu, jednu od najsuvremnijih europskih knjižnica.

Osim toga, u koprivničkoj knjižnici su prošle godine provedene četiri kreativne integracijske radionice za predškolsku i školsku slijepu, slabovidnu i videću djecu u suradnji s koprivničkim dječjim vrtićima, osnovnim školama i rehabilitacijskom ustanovom 'Mala kuća' iz Zagreba. Senzibilizacija videćih za potrebe slijepih i slabovidnih provodila se i u suradnji s Oftalmološkim odjelom koprivničke opće bolnice u širenju edukativnih letaka o prevenciji oštećenja vida, te u preventivnom ispitivanju vida u sklopu Dana otvorenih vrata Knjižnice. Surađivalo se i s Hrvatskom udrugom za školovanje pasa vodiča u senzibilizaciji koprivničkih građana svih uzrasta (izložba, pričaonica, posjete školama i vrtićima).

Prošle godine nabavljeno je 60 zvučnih knjiga na audio-kasetama i CD-ima. Knjižnicu je koristilo tridesetak slijepih i slabovidnih korisnika (djece i odraslih), koji su knjižnicu posjetili 118 puta i ukupno posudili 263 jedinica zvučnih knjiga, taktilnih slikovnica i igračaka.

Uz tečajeve brajice i informatike, u ovoj godini planiraju se nove integracijske radionice za predškolce u svim koprivničkim vrtićima te uključivanje koprivničke knjižnice u programe nacionalnog Centra za stalno usavršavanje knjižničara. Koprivnički knjižničari obučavali bi sve zainteresirane knjižničare u Hrvatskoj kako pružati usluge za slijepe i slabovidne, te im prenijeli stečena znanja u provođenju ove, za sada, rijetke usluge u narodnim knjižnicama.

Značaj knjižnične usluge za slijepe i slabovidne vrlo dobro prepoznaju i građani Koprivnice koji su, prema provedenoj anketi, od 22 ponuđene knjižnične usluge po značaju za taj grad i lokalnu zajednicu rangirali uslugu za slijepe na visoko treće mjesto, odmah iza posudbe knjiga i korištenja interneta. Dijana Sabolović-Krajina