radionica, kolonija

Tečaj brajice za videće


vrijeme: 08.03.2008. - 15.03.2008.9,30-12 h
mjesto: Koprivnica, Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović', Zrinski trg 6

U Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica, 8. i 15. ožujka, od 9,30 do 12 sati, održat će se tečaj brajice za videće osobe - knjižničare, volontere Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije i buduću učiteljicu jednog slijepog djeteta.

Brajica je pismo za slijepe, koje je početkom 19. stoljeća izumio Francuz Louis Braille, i sam slijep od ranog djetinjstva. Brajica je reljefno točkasto pismo, a za njenu tvorbu koristi se šest točkica poredanih u dvije vertikale pomoću kojih se mogu dobiti 63 znaka. Na taj način slijepi koriste shemu za taktilno čitanje i pisanje. Sveopćim prihvaćanjem Brailleovog pisma, njegovog uvođenja u škole za slijepe, te otvaranjem brajičnih tiskara i knjižnica stvoreni su preduvjeti za uspješno obrazovanje, socijalizaciju, rehabilitaciju i zapošljavanje slijepih. Zbog svoje jednostavnosti, kako čitanja tako i pisanja, ovo se pismo zadržalo svugdje u svijetu među slijepim osobama, samo su se mijenjale tehnologije u procesima pisanja i čitanja. Usprkos računalnim programima koji pretvaraju tekst u govor, brajica je i danas ostala temelj pismenosti slijepih. Prilagodbom Brailleovog pisma za slijepe i slabovidne kod nas se krajem 19. stoljeća bavio Vinko Bek, po kojem danas nosi naziv Centar za odgoj i obrazovanje slijepe i slabovidne djece, mladih i odraslih u Zagrebu.

Za razliku od grupnog tečaja brajice za videće osobe koji će trajati ukupno 8 sati, tečaj brajice za odrasle članove Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije je individualan i traje 20 sati. Voditeljice tečaja su Gordana Šestić, prof. i Blaženka Paković, prof., koje rade kao defektolozi - tiflopedagozi u Centru za odgoj i obrazovanje slijepih i slabovidnih 'Vinko Bek' Zagreb - Odjel integracije.

Ove programe edukacije, uključujući i tečaj informatike za odrasle slijepe i slabovidne osobe, koji se odvijaju u koprivničkoj knjižnici u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, financira Zaklada za razvoj civilnog društva u iznosu od 83.300,00 kuna. D. Sabolović-Krajina