x ostalo

Muzej grada Kaštela – stalni postav


vrijeme: 14.03.2008. - 14.03.2008.
mjesto: Kaštel Lukšić; Kaštel Vitturi

U kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću otvorena je prva faza Stalnog postava Muzeja grada Kaštela. Postav je otvorila pomoćnica ministra kulture gospođa Branka Šulc.

Prezentacija stalnog muzejskog postava, kojom su prikazane sve specifičnosti nastanka grada Kaštela u prostoru kontinuirano naseljenom od prapovijesti do danas, uvelike je bila uvjetovana zadanim prostorima kaštela Vitturi (1487.) spomenika kulture visoke kategorije.

Postav se sastoji iz dvije cjeline, različite i po vrsti izloženog muzejskog materijala i po načinu njegove prezentacije. U renesansnoj dvorani drugoga kata smješteni su artefakti kulturno-povijesne zbirke vezani za vremenski period od 16. do 20. stoljeća., a u istočnom krilu objekta artefakti arheološke zbirke s nalazima starim između 35.000 do 40.000 godina iz razdoblja paleolitika pa sve do srednjeg vijeka.

Međusobno su povezani prostorom otvorene galerije, u kojoj su prezentirani kameni izlošci i karta s ucrtanim povijesnim lokalitetima. Slijed izlaganja muzejskih predmeta obrnut je od uobičajenog, što je uvjetovano rasporedom i stilskim odlikama arhitektonskog izložbenog prostora, jer su pojedini njegovi elementi postali dio muzejske ekspozicije.

Otvaranju postava prethodilo je izlaganje Projekta muzeološke koncepcije Muzeja grada Kaštela, koji je prezentirala ravnateljica Muzeja prof. Ankica Babin.