x ostalo

Muzej vukovarske ratne bolnice kandidat za europski muzej godine


vrijeme: 03.07.2007. - 03.07.2007.
mjesto: Vukovar

Muzej vukovarske ratne bolnice iz 1991. kandidiran je za nagradu Europski muzej 2008., koju od 1977. dodjeljuje Europski muzejski forum (EMF), potvrdila je hrvatska nacionalna korespondentica EMF-a Željka Kolveshi.

Europski muzejski forum je međunarodna udruga koja dodjeljuje priznanja za vrhunske ideje u području muzeologije, a svake godine za nagradu se kandidira više od pedeset europskih muzeja. Po dva člana EMF-a posjete muzej koji se kandidira te o tome izvijeste povjerenstvo koje odlučuje o nominacijama.

U tom povodu muzejski prostor vukovarske ratne bolnice 'Mjesto sjećanja-vukovarska bolnica 1991. godine' u utorak su u pratnji koordinatorice Kolveshi i idejnog autora muzeja Željka Kovačića obišli ocjenjivači EMF-a Jane Morris iz Velike Britanije i Francois-Xavier Neve iz Belgije.

Koordinatorica Kolveshi je u izjavi za Hinu objasnila kako se za nagradu Europski muzej godine natječu muzeji koji nisu stariji od dvije godine ili su preuređivani u zadnje dvije godine, a glavni su kriteriji inovacija i kreativnost u uređenju muzejskog prostora te uloga muzeja u lokalnoj i kulturnoj sredini.

Osim Muzeja vukovarske ratne bolnice Hrvatska je ove godine za nagradu Europski muzej godine 2008., koja će se dodijeliti u svibnju iduće godine, kandidirala i Galeriju Emanuela Vidovića u Splitu, navela je Kolveshi. (Hina)