x ostalo

Hrvatski povijesni muzej dobio bivšu zgradu TDZ-a


vrijeme: 12.07.2007. - 12.07.2007.
mjesto: Zagreb

U Ministarstvu kulture potpisan je ugovor o kupnji zgrade bivše Tvornice duhana Zagreb za Hrvatski povijesni muzej. Ugovor vrijedan 9,8 milijuna eura u ime Vlade potpisao je ministar kulture Božo Biškupić, a u ime TDZ-a Želimir Vukina.

Odluku o kupnji zgrade, sada popularno nazvane "Kuća povijesti", u kojoj će Muzej nakon preuređenja i preseljenja moći predstavljati svoje bogate zbirke, donijela je Vlada na prošlotjednoj sjednici.

Ministar kulture Božo Biškupić nakon potpisivanja ugovora rekao je da je ovo povijesni dan, jer nakon 161 godinu Hrvatski povijesni muzej dobiva odgovarajući prostor.

Naglasio je da je zgrada bivšeg TDZ-a spomenik industrijske arhitekture s kraja 19. i početka 20. stoljeća, te da je danas jako teško naći takvu zgradu u samom centru grada s prostorom od 10 tisuća četvornih metara.

Naglasio je da će se iznos od 9,8 milijuna eura otplaćivati u šest obroka s prvom godinom počeka.

Želimir Vukina, u ime TDZ-a, naglasio je da je vlasnik zgrade ADRIS grupa odlučila da taj prostor ne treba komercijalizirati te ga je ponudila državi. Izrazivši zadovoljstvo što je Vlada prihvatila ponudu, najavio je i daljnju pomoć pri preuređenju zgrade za potrebe Muzeja.

Ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Ankica Pandžić najavila je da će najesen početi pripreme za preuređenje zgrade. Podsjetila je da je posljednih 50 godina Muzej djelovao u prostoru od oko 2000 četvornih metara, od čega je samo oko 240 metara bilo izložbenog prostora. Potpuno uređenje novog prostora i preseljenje muzeja, kako se doznaje, trajat će dvije godine. (Hina)