x ostalo

Božidar Sesvečan donirao MUO zbirku foto opreme


vrijeme: 14.03.2008. - 14.03.2008.
mjesto: Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu u četvrtak je predstavljen izbor iz zbirke foto-aparata, objektiva i raznovrsne fotografske opreme koju je tom muzeju donirao kolekcionar dr. Božidar Sesvečan.

Napominjući da je prihvaćanje donacije Božidara Sesvečana jedan od najljepših trenutaka u MUO-u, ravnatelj Miroslav Gašparović rekao je da ta zbirka ne samo fizički, već i kvalitativno obogaćuje zbirku foto opreme u muzeju koja time postaje jedna od najznačajnijih u ovom dijelu Europe.

Podsjetivši da je MUO prije dvije godine prihvatio prijedlog o donaciji, Gašparović je kazao da je donacija preuzeta sredinom 2007., a upravo je završena njezina stručna obrada.

Istaknuo je da je Sesvečan svoju donaciju nesebično dao Hrvatskoj, ne očekujući ništa za uzvrat, 'upravo onako kako se najljepši pokloni s ljubavlju daju'.

Voditeljica zbirke novije fotografije u muzeju Dubravka Osrečki Jakelić rekla je da je zbirka muzeja do Sesvečanove donacije brojala oko 800 predmeta, a donacijom je došlo njih još oko 800.

Podsjetila je da je da su prve predmete u zbirci foto opreme MUO dobio kao donaciju 1937. godine, a nakon 70 godina dobio je donaciju Sesvečan.

Osrečki Jakelić kazala je da upravo tom donacijom zbirka popunila praznine koje je imala u dotadašnjem postavu. Naglasila je da je da su sada u mogućnosti predstaviti razvoj fotografske tehnike od prvih kamera do suvremene opreme.

Govoreći o počecima svog bavljenja fotografijom donator Božidar Sesvečan rekao je da se njome počeo baviti u predškolsko vrijeme kada je na dar dobio običnu Kodakovu box kameru. Istaknuo je da se ozbiljnije počeo baviti fotografijom u Njemačkoj, gdje je od 1966. godine radio kao anesteziolog, a 'klica' kolekcionarstva nastala je time što je želio naći svoj prvi foto aparat koje je u Zagrebu ranije morao prodati.

Naglasio je da njega u više od trideset godina kolekcionarstva zanimao razvoj tehnike u fotografiji, a uz zbirku je fotoaparata i foto opreme skupio i knjige o popravcima aparata, društvenoj ulozi fotografije i sl.

Izložba foto opreme može se pogledati do 19. ožujka. (Hina)