x ostalo

MSU: Prijevod europske moderne i suvremene umjetnosti


vrijeme: 18.03.2008. - 18.03.2008.
organizator: Muzej suvremene umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti početkom ove godine počeo je s radom na projektu 'Prijevod europske moderne i suvremene umjetnosti' (EuMCAT) zahvaljujući sredstvima pretpristupnih fondova Europske unije kroz projekt Kultura 2007-2013.

'MSU je jedan od šest europskih muzeja koji sudjeluju u projektu koji je inicirala Tate Gallery iz Londona, jedna od najuglednijih europskih muzejskih institucija. Ostali partneri projekta su Centar za suvremenu umjetnost, Varšava, Poljska; Nacionalna galerija (Zbirka moderne i suvremene umjetnosti), Prag, Češka Republika; Irski muzej moderne umjetnosti (IMMA), Dublin, Republika Irska; Muzej moderne umjetnosti (Pinakothek der Moderne), München, Njemačka; Serralves muzej suvremene umjetnosti, Porto, Portugal i The City Literary Institute (City Lit), London, Velika Britanija.

Ukupni proračun projekta je 1.500 000 eura, a polovicu tog iznosa osigurala je Europska unija u okviru Kultura 2007-2013 dok je MSU financijski podržalo i hrvatsko Ministarstvo kulture.

Dogovorene teme projekta su povijest, sloboda, okoliš, vrijednost i identitet. Vjerujemo da će biti iznimno zanimljivo, putem Interneta, pratiti usporedbe umjetničkih radova iz zbirki šest europskih muzeja izabranih u skladu sa spomenutim temama te usporediti kako povijesno-politički uvjeti oblikuju umjetničku scenu.

Uz to, jedan od glavnih ciljeva projekta je ujedinjenje muzeja u procesu obrazovanja i upoznavanja sa sadržajem muzejskih zbirki suvremene umjetnosti onih dijelova društva kojima je posjet muzejima i galerijama, iz različitih razloga, do sada bio otežan ili onemogućen. Upravo će za tu vrstu neprivilegirane publike muzeji osigurati i posebne programe u svojim lokalnim zajednicama kako bi ih upoznali i zainteresirali za suvremenu umjetnost i problematiku koju ona pokreće.

Voditeljica projekta u MSU-u je Nada Beroš, a suradnik Marko Golub, umjetnik-edukator. Kako je riječ o trogodišnjem projektu, Muzej će u narednom razdoblju surađivati s nizom suradnika i umjetničko-obrazovnih institucija.' MSU